Pengar tillbaka för tv-avgiften

2014-06-13 11:38  

Har du också en dator med internetuppkoppling? Det betyder inte att du måste betala tv-avgift, slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Någon återbetalning vill inte Radiotjänst veta av - men myndigheten har fel, enligt domstolen.

HFD grundar sin dom på formuleringen att en tv-mottagare enligt lagen är sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning av tv-program. Men en uppkopplad dator är inte avsedd för att ta emot utsändningar _ även om den kan.

På Radiotjänsts hemsida står nu, under rubriken "Viktigt meddelande", att från och med i dag gäller avgiftsfrihet för datorer - men att de som betalat dessförinnan inte kommer att få några pengar tillbaka. "Fram till detta datum har rättssystemet bekräftat tidigare praxis. Detta innebär att tidigare avgifter är korrekt påförda och kan ej återbetalas", skriver Radiotjänst.

Men den som vill kräva tillbaka pengar får stöd av Högsta förvaltningsdomstolen. Begär man att få sitt beslut omprövat och Radiotjänst inte betalar kan man vända sig till domstol.

– I och med att vi meddelat ett prejudikat så kommer också underinstanserna, förvaltningsrätten och kammarrätten, att följa vårt avgörande i dag som säger att Radiotjänst inte har laglig grund att kräva folk på tv-avgift om de bara har en dator med internetanslutning, säger justitierådet Erik Nymansson vid domstolen.

Radiotjänst har alltså fel, enligt domstolen.

– De där domarna som de då stödjer sig på, dem har vi i dag undanröjt, säger Nymansson.

Det mål som tagits upp i högsta instans handlar om en man i Lund. Rätten slår fast att han nu har rätt att få tillbaka den tv-avgift för tre månader som han felaktigt betalat.

– Jag blev mycket förvånad när domen kom. Vi fick ett mycket tydligt domslut från kammarrätten, entydigt till vår fördel, säger Radiotjänsts vd Carl-Gustav Johansson.

Radiotjänst tänker alltså inte självmant betala tillbaka pengar.

– Vi anser ju att vi har gjort rätt fram till i dag. Denna dom förändrar praxis och gäller framåt i tid.

TT: Men om alla berörda driver sitt ärende kommer de ju att få rätt i domstol?

– Vi ska titta på det här en runda till, men detta är den ursprungliga tolkning vi gjort. Domen är framåtsyftande. Men vi jobbar med frågan och kommer att komma till ett ställningstagande.

TT: Vad menar du med "jobbar med frågan"?

– Vi måste kontakta domstolen och fråga hur den tänkt.

TT: Så det finns en möjlighet att ni ändrar er?

– Inget är hugget i sten. Det har vi sett i dag.

Eva Hamilton, vd för Sveriges SVT och styrelseordförande för Radiotjänst, kommenterar domen så här: "Hösta förvaltningsdomstolens dom i dag innebär att endast den del av befolkningen som har traditionella tv-apparater ska betala för hela svenska folkets användning av SVT:s, Sveriges Radios och UR:s utbud och tjänster. Det är varken rättvist eller en hållbar lösning för framtiden."

Hamilton skriver också att frågan nu går tillbaka till regeringen "som måste förtydliga lagen om finansieringen för public service".

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt