Ökat surf men lägre utsläpp

2016-08-31 13:59  
Foto: All Over Press / imago sportfotodienst

Trots att datatrafiken i Sverige ökar, minskar energiförbrukningen.

Sen år 2010 har energiförbrukning och koldioxidutsläpp från datatrafik minskat stort, trots att internetanvändningen ökat drastiskt sen dess. Det är slutsatsen i en ny studie från Centre for Sustainable Communications CESC vid KTH.

Forskarna bakom studien: Dag Lundén och Jens Malmodin, har tittat på den totala energiförbrukningen: från faktorer som tillverkning av datorer, utrustning som serverhallar och återvinning, utöver själva användandet.

Foto: KTH

– Det har funnits en form av förbannelse kring att ökad datavolym automatiskt innebär ökad energiförbrukning. Men nu ser vi en tydlig "decoupling", eller frikoppling på svenska, av kurvorna. Dataanvändningen ökar utan att de totala utsläppen gör det, säger Dag Lundén i ett pressmeddelande.

– Vi blev båda överraskade av att trendbrottet syntes så tydligt och tidigt i statistiken. Att folk lämnat stora stationära persondatorer och tv-apparater och i stället använder mindre skärmar är en viktig förklaring, men det finns fler orsaker.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Datatrafik KTH

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt