Oculus Rift för allmänhet släpps nästa år

2015-06-12 14:17  
Masken från Oculus Rift är den mest kända på marknaden för virtual reality eller VR. I den ser man en helt datorgenererad bild och i princip ingenting av verkligheten runt omkring. Foto: Jae C. Hong /AP / TT

Snart kan vem som helst köpa virtual reality-masken Oculus Rift. Men billigt lär det inte bli.

Masken har en inbyggd skärm som visar en datorgenerad bild och ger upplevelsen av en virtuell verklighet. Hittills har masken bara varit tillgänglig att köpa för utvecklingsföretag, men i torsdags meddelade Oculus att konsumentversionen ska lanseras under första kvartalet nästa år.

Enligt Yahoo News är den nya versionen lättare än tidigare modeller medan Forbes tycker att den är slankare och elegantare än tidigare.

Masken kan till exempel användas för att uppleva Xbox One-spel. Konsumentversionen kommer att säljas tillsammans med handkontroller till Xbox.

Längre fram räknar Oculus med att nya spel, särskilt utvecklade för Oculus Rift-masken, ska släppas, eftersom företaget har inlett samarbete med flera spelutvecklare.

Under torsdagens presskonferens i USA visade Oculus även nya handkontroller som ska ge känslan av att de virtuella händerna är spelarens egna. Dessa kommer dock inte att följa med i köpet av Rift-masken.

Hur mycket konsumentversionen av masken kommer att kosta avslöjades inte under presskonferensen. Tidigare har siffran 1 500 dollar, ungefär 12 000 kronor, nämnts av Oculus.

Företaget Oculus grundades av 21-åriga Palmer Luckey 2012. I mars 2014 köptes bolaget av Facebook för 13 miljarder kronor.

Virtual reality

Det finns flera masker med inbyggd skärm som ska ge upplevelsen av en virtuell verklighet. Det fungerar så att man ser en helt datorgenerad bild och så gott som ingenting av verkligheten runt om.

Oculus Rift-masken används till exempel av byggbolaget NCC genom att den låter arkitekter och projektledare gå runt i datormodellen av den kommande byggnaden för att uppleva om den är rätt designad och kunna planera byggmomenten i rätt ordning.

Masken används också av lastbilstillverkare för att öka kännedomen om motorerna.

Linda Nohrstedt

Mer om: Oculus Rift

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt