Nya frågetecken för Telia Sonera

2014-07-17 13:11  
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Telia Soneras vinst före skatt minskade med en halv miljard under det andra kvartalet. Samtidigt kommer nya frågor om diktaturkopplingar i Centralasien - som Telia inte kan ge svar på.

Telia Sonera köpte för sju år sedan ut staten i Azerbajdzjan från sitt dotterbolag där. Men enligt en granskning från organisationen OCCRP som bedriver undersökande journalistik om korruption i Östeuropa kan dotterbolag fortfarande ha starka kopplingar till landets diktatorfamilj, rapporterar SVT.

Enligt OCCRP företräder en schweizisk konsthandlare som tidigare har agerat front åt den azeriske diktatorns döttrar även Telia Soneras azeriska partner i det azeriska dotterbolaget Azertel, uppger SVT.

Telia Sonera vet i dag inte vem som är delägare i bolaget, säger vd:n Johan Dennelind i en intervju med TT.

– Vi vet faktiskt inte hur det ligger till. Det är inte bra att vi inte vet vem som är bakom vår delägare i Azerbajdzjan. Nu gör vi allt vi kan för att få svar på den frågan, och har stort fokus på det. Men innan vi vet det kan vi inte kommentera det.

– Ett grundkrav vi har är att när vi går in i länder så ska vi veta vem som ligger bakom våra delägare, säger han till TT.

Överåklagare Gunnar Stetler, som leder mututredningen mot Telia Sonera vad gäller Uzbekistan, vill inte kommentera de nya uppgifterna men säger att myndigheten "håller ögonen öppna" vad gäller situationen i Eurasien.

BBC:s uzbekiska tjänst rapporterade i måndags utifrån anonyma källor att Telia Soneras uzbekiska partner Takilants formella ägare Gayane Avakyan ska ha dömts till sex års fängelse i Uzbekistan. En annan person som uppgavs ha dömts till 6,5 års fängelse är pojkvännen till Uzbekistans diktators dotter, Gulnara Karimova. Uppgifterna har dock inte bekräftats officiellt och Johan Dennelind vill inte kommentera frågan.

Telia Soneras aktie sjönk över 2 procent på Stockholmsbörsen sedan bolaget släppt sin delårsrapport, där bolaget bland annat sänkte sin prognos för omsättningen.

Orsaken är lägre intäkter i Spanien. Och nu funderar man på möjliga lösningar i Spanien. Yoigo, som man driver där, är lite för små för att klara konkurrensen. Antingen behöver marknadsandelen i Spanien, som nu ligger på cirka 7 procent, öka till över 10 procent, alternativt kanske det blir aktuellt att sälja verksamheten.

– Vi ser på alternativ i Spanien nu. Antingen måste vi upp på en nivå som ger oss lönsamhet på sikt, eller så får vi se på alternativ, alltså eventuellt lämna Spanien, säger Johan Dennelind.

Mer om: Telia Sonera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt