Ny Tekniks läsare litar på mobilen

2016-04-18 06:00  

Hur säker känner du dig över att utföra olika tjänster med mobilen? Ganska säker, tycker en majoritet av de läsare som svarat på Ny Tekniks Månadens fråga för mars.

Ny Teknik ställer varje månad en aktuell fråga till prenumeranterna av tidningens nyhetsbrev, samt många beslutsfattare i Reaktions databaser. I mars handlade frågan om hur mycket läsarna litar på säkerheten i sin mobiltelefon och om de vågar använda den för betalningar, affärsinformation eller känslig kommunikation.

En majoritet av dem som svarat på frågan litar på sina telefoner. Av de 2  721 personerna i undersökningen var det 55 procent som i olika grad kände sig säkra på att använda sin telefon för olika tjänster. 42 procent kände att det var osäkert att använda telefonen.

Av kommentarerna att döma är Bank-ID en tjänst som får oss att lita mer på telefonen.

”Mobilt Bank-ID känns hyggligt säkert men resten?” skriver en kommentator. ”Med Bank-ID känns det mycket säkert även om i princip allt kan hackas om man är oförsiktig”, säger en annan.

Några svarande tycker samtidigt att tjänster som till exempel Swish är för enkla att använda för att kännas riktigt säkra.

Tilliten till mobilt Bank-ID stämmer väl överens med siffror från studien ”Svenskarna och internet” som publiceras varje år. Enligt den senaste från 2015 har 68 procent av de svenskar som har en smart mobil mobilt Bank-ID. Även betalning med Swish är vanlig hos svenskarna. Enligt bankerna är det drygt fyra miljoner svenskar som anslutit sig till betalsystemet som numera fungerar att betala med även i butik.

Jämfört med en studie som nyligen genomfördes av marknadsundersökningsföretaget GFK i USA så litar betydligt fler av de som besvarat månadens fråga på sina mobiler än den amerikanska allmänheten. Enligt den undersökningen oroade sig 52 procent av de svarande för att ha personlig information i mobilen. Samtidigt var bara 20 procent övertygade om att mobila betalningar är säkra.

Månadens fråga

Månadens fråga ställs till prenumeranter av Ny Tekniks nyhetsbrev och till ett par hundra tusen beslutsfattare, chefer och företagare i konsultbolaget Reaktions databaser. Frågan har även ställts på nyteknik.se och på vår Facebooksida.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt