Ny piratsajt: Verklig revolution i 3D-skrivare

2013-03-14 15:53  
Cody Wilson

Först var målet ett vapen som gick att tillverka i 3d-skrivare. Nu startar den kontroversiella amerikanen Cody Wilson en ocensurerad sajt för 3d-filer – även av patentskyddade objekt.

Sedan i höstas har Cody Wilson och hans organisation Defense Distributed försökt åstadkomma ett vapen som går att skriva ut på en 3d-skrivare, men på vägen har projektet mött motstånd från en rad företag.

Kampanjen för att finansiera projektet med gräsrotsfinansiering stoppades av sajten Indiegogo i augusti. 3d-skrivarföretaget Stratasys tog sedan tillbaka den professionella 3d-skrivaren Uprint SE som Defense Distributed hade hyrt.

Och i december tog Makerbot, mest känt för sina 3d-skrivare för konsumenter, bort alla ritningar av vapendelar från sin sajt Thingiverse.com.

Men nu tar Cody Wilson som studerar juridik vid University of Texas ett nytt provokativt steg. Inom någon månad tänker han lansera sökmotorn och filsajten Defcad.com som ska ge tillgång till alla typer av filer för 3d-utskrift, utan någon form av censur. Ett slags Pirate Bay för objekt.

I en video som presenterar den nya sajten understryker han att inga filer kommer att tas bort, inte ens om det gäller objekt som är skyddade av upphovsrätt eller patent.

Idén till sajten föddes enligt Cody Wilson då Makerbot började ta bort vissa objekt från Thingiverse.

– När den här killen beslutade att "radikalt öppen" inte betydde så radikalt och inte så öppen, då föddes Defcad, säger han i videon och visar en bild på Makerbots grundare Bre Pettis.

Han visar också ett utdrag av Obamas tal till nationen – State of the Union – då Obama pratar om 3d-skrivarteknik som "nästa revolution inom tillverkning", och kommenterar det med att "revolution betyder revolution".

Cody Wilson sammanfattar sitt utmanande budskap:

– Kan 3d-utskrifter bli subversiva? Om de kan det så kommer de att bli det eftersom de tillåter oss att tillverka viktiga saker – inte prydnadssaker, inte trädgårdstomtar, utan sådana saker som institutioner och företag har ett intresse av att hålla ifrån oss. Saker som ... medicinsk utrustning, läkemedel, varor, vapen. Defcad ger tillgång ... till dessa saker, viktiga saker, och kommer inte att ta bort någonting – aldrig någonsin.

Sajten Defcad.com ska drivas kommersiellt och finansieras med bland annat reklam.

Här är videon med Cody Wilson:

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/rO54gzfite4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt