Ny Facebook-teknik ska stoppa fejknyheter

2018-06-25 08:24  
Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez/TT

Facebook har nu börjat använda teknik som ska sätta stopp för aktörer utanför USA som försöker tjäna pengar på att sprida fejknyheter och desinformation till amerikaner, skriver Buzzfeed.

Bolaget uppger för nyhetssajten att den nya programvaran, som använder så kallad maskininlärning, automatiskt kan upptäcka bluffsajter och begränsa deras räckvidd. Åtgärden är bland annat riktad mot så kallade trollfabriker i länder som Nordmakedonien (tidigare Makedonien), som spred stora mängder fejknyheter i samband med presidentvalet i USA.

Läs mer: Ministern: vi måste vaccinera oss mot ”fake news”

Redan i fjol aviserade Facebook att bolaget skulle börja använda maskininlärning för att hitta potentiella bluffnyheter. Och vid ett besök i Bryssel förra månaden lovade vd:n och grundaren Mark Zuckerberg, under ett utskottsförhör i EU-parlamentet, ytterligare åtgärder.

Läs mer: Twitter vill ”tysta” nät-trollen

– Oavsett om det är fejkade nyheter, utländsk inblandning i val eller hur utvecklare på fel sätt använder folks uppgifter så har vi inte sett tillräckligt brett på vårt ansvar, sade han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt