Ny dosa ska hålla koll på barnen

2009-08-31 13:42  
Amber Alert GPS 2G

En ny gps-försedd dosa lovar koll på barnen. Men det kan vara värt att tänka på hur man använder den.

Amber Alert Gps 2gär en drygt fyra centimeter stor dosa som ska hålla superkoll på barnen för tio dollar i månaden. Själva dosan kostar omkring 2.700 kronor.

Inledningsvis fungerar den endast i USA och Kanada.

Dosan ger noggrann information om position, men det kan vara värt att tänka på hur den används.

Dåvarande chefen för Barnombudsmannen, Lena Nyberg, kommenterade en liknande produkt som Ny Teknik testat,Itrace I1:

– När föräldrar och barn kommer överens om att använda den här typen av teknik för att skapa trygghet, då kan det vara ett positivt verktyg i föräldraskapet.

– Men om man däremot skulle lura den på sitt barn, eller tvinga barnet att ha den mot sin vilja så är det en enorm integritetskränkning.

Amber Alert Gps 2g har liksom Itrace I1 en inbyggd gps-mottagare meddelar sin position via mobilnätet regelbundet eller när den nått ett visst mål.

Dosan kan larma när den kommer utanför vissa områden, färdas över en viss hastighet eller blir för varm eller kall. Den har också en larmknapp, och det går att omärkligt aktivera en mikrofon i den och lyssna på ljud runt dosan via en mobiltelefon.

Mats Lewan

Mer om: Barn Gps-sändare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt