Nu visas tv:n som är utomjordiskt vass

2008-09-17 09:48  

Bilden är många meter bred, men tittaren kan ändå gå riktigt nära och se otroliga bilddetaljer. Det är nästa generations hdtv, säger nu en rad tunga tv-bolag. Som gjord för utomjordingar, fnyser skeptiker.

Den har lika många bildpunkter som 75 traditionella tv-apparater, eller som 16 apparater med full högupplösning. Nu presenteras bildstandarden Super hi-vision som framtidens uppföljare till dagens högupplösta standard hdtv, trots att hdtv nätt och jämnt börjat ta plats i folks vardagsrum.

Tungviktare som brittiska BBC, italienska RAI och European Broadcasting Union slog sig samman för en provsändning vid tv-bolagsmässan IBC 2008 i Amsterdam nyligen. Där direktsändes bilder från London, och det sägs ha varit möjligt att urskilja enskilda fåglar i en bild av bron Tower bridge.

Bakom initiativet står japanska NHK, som har visat upp standarden sedan ett par år. Det nya är att så tunga europeiska tv-bolag nu ställer sig bakom den, och genomför provsändningen.

Men det finns skeptiker.

– Den kanske är till för utomjordingar, säger filmbolaget Fox teknikchef Andrew Setos till tidningen Electronic Engineering Times.

Han kallar satsningen för fånigare än fånig, eftersom det mänskliga ögat inte ens på en dryg meters håll klarar av att se någon skillnad jämfört med en lika stort uppblåst vanlig hdtv-bild, som har 16 gånger färre bildpunkter.

Han får medhåll i sin kritik från en annan branschkännare, analytikern Ben Keen vid Screen Digest, som frågar sig vilken japansk familj som skulle få plats med en så monsterstor skärm.

Den uppvisade bilden, förvisso projicerad på bioduk, hade en diagonal på 7 meter. Men enligt en företrädare för NHK kan skarpsynta tittare uppleva bildförbättring redan med en 2-metersskärm.

Upplösningen är 7 680 gånger 4 320 bildpunkter, totalt 33 miljoner punkter. Andrew Setos på Fox framhåller för EE Times att han har svårt att intressera ens folk i biografsvängen för bilder med bara fjärdedelen så många punkter, och bedömer på den grunden att Super hi-vision aldrig kommer att slå igenom.

NHK medger att standarden kan behöva lite tid på sig att vinna mark. Först framemot 2025 räknar man med att Super hi-vision-sändningar ska påbörjas … hm … skarpt.

24 ljudkanaler bidrar till närvarokänslan

NHK står självt bakom kamerasensorn för de 33 miljoner bildpunkterna, gjord i så kallad cmos-teknik. Den mäter 2,5 tum. 16 maskiner reducerar kamerans dataström, från 24 gigabit per sekund till 600 megabit per sekund, med komprimeringsstandarden Mpeg 2.
Innan videosignalen strömmas ut över en bredbandsledning vävs den samman med ljudet från 24 tillhörande ljudkanaler.
Ljudet spelas upp i 24 högtalare runt salongen. Tillsammans med jättebilden ska det ge tittaren känslan av att vara närvarande i en verklig miljö.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt