Nu tillverkar Intel flash-minnets ersättare

2008-02-13 11:02  

Efter decennier av forskning och utveckling har halvledarjättarna Intel och ST Microelectronics börjat tillverka en helt ny typ av minne – fasväxlingsminnet. De snabba minnena utmanar det gamla flashminnet.

De nya minneskretsarna heter Alverstone, rymmer 128 megabyte och tillverkas i en 90 nanometersprocess. Än så länge rör det sig om prototyper. De har redan levererats till kunder som ska utvärdera ifall de kan göra tjänst i framtida mobiltelefoner exempelvis.

Fasväxlingsminnena (PCM, phase change memory) utpekas som en rival till dagens flashminnen. Den nya tekniken har många fördelar. Liksom flashminnena behåller de sitt innehåll när strömmen bryts. Men kan läsas och skrivas snabbare, och de är mer effektsnåla än vanliga flashminnen.

Intels forskare presenterade dessutom nyligen ett nytt genombrott när det gäller fasväxlingsminnen. I stället för två faser ”ett” och ”noll” så kan minnets glasmaterial ha fyra olika faser. Därmed ryms dubbelt så många bitar, och minnet har större chans att konkurrera med flashminnet.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt