Nu står fajten om maskin-nätet

2016-11-22 06:00  

Mobiloperatörerna vill nu vinna även den interna internettrafiken hos företag och organisationer. Det ska uppnås med hjälp av en ny standard som heter Mobile Edge Computing, som baseras på virtuell teknik.

Operatörerna ska placera Mobile Edge Computing-servrar vid sina lokala basstationer utomhus och inne i företagens lokaler. Tjänsterna ska användas i 3g-, 4g- och 5g-nät och de första kommersiella produkterna finns redan i provdrift hos operatörer.

Servrarna används för att producera lokala skräddarsydda datatjänster för det enskilda företagets verksamhet. Tack vare att de nya servrarna är lokalt placerade kan de producera internettjänster med mycket kort svarstid för de enskilda användarna.

Mobile Edge Computing, Mec, representerar en viktig förändring för hela världsmarknaden.

Mec är en global standard utvecklad av den europeiska standardiseringsorganisationen Etsi. Telekomindustrin har tidigare inte haft standarder som täckt så gott som alla behov av intern kommunikation hos företagen. Tidigare i år publicerades de första standarderna för Mec.

Läs mer:

Läs mer: Effektivare nät köps in för miljarder

Traditionellt brukar företagen själva svara för driften av sina egna lokala datanät. De har köpt utrustning från leverantörer som Cisco och HP. Förlorare blir nu de leverantörer som inte hänger med på Mec-tåget. Över 70 företag deltar i Mec-standardiseringen, däribland jättarna Cisco och HP.

Kommer Mec att ta huvuddelen av den interna data-, tele- och videotrafiken i framför allt stora företag och organisationer inom fem–tio år?

– Ja, på sikt är det sannolikt, svarar Patrik Olsson, vd för Teliaägda Cygate som i dag erbjuder systemintegration och molntjänster åt företagssektorn i Sverige med teknik utan Mec från leverantörer som Avaya, Cisco, Juniper, HP och Vmware.

Ny Teknik har pratat med ett antal operatörer och systemleverantörer och intresset är stort. Flera understryker att Mec kommer att bli betydelsefullt för telekomindustrin.

– Jag bedömer att operatörerna framför allt kommer att använda Mec för att effektivisera sina nät och att förbättra användarupplevelsen. Jag tror inte att Mec tar huvuddelen av företagens interna trafikvolymer, säger Tommy Ljunggren, chefsarkitekt för Vimpelcom, en av världens största operatörer med 200 miljoner abonnenter.

Läs mer:

Läs mer: Effektivare nät köps in för miljarder

Etsi har pekat ut sju viktiga marknader för Mec. Internetkommunikation för fordon, sjuk- och hälsovård, industriautomation, augmented reality (förstärkt verklighet), lokal förstärkning av videosignal, spel samt internet of things. Nokia påpekar att det nu finns intresse för att använda Mec även i de fasta lokala näten.

– Nokia har redan lanserat sina första Mec-produkter. Tidigare i år demonstrerade vi produkter vid en biltävling i Shanghai, säger Anne Samson, talesperson för Nokia.

Nokia uppger att ytterligare en telekomleverantör har lanserat Mec-produkter i år och flera andra deltar nu i tekniska prov med sina prototyper. Nokia tror att många leverantörer vill vara med på marknaden.

Ny Teknik har ställt frågan till Ericsson, men har ännu inte fått något svar.

Mobile Edge Computing sänker kostnaden för operatören

Kärnsystemet i Mobile Edge Computing, Mec, är en virtuell server. Denna server använder en virtualiseringsmotor och maskinvara som baseras på Network Function Virtualization, NFV, som är en standard för alla slags telenät som Ny Teknik berättade om förra veckan. Därför kan dessa användas för både Mec och NFV.

Mec-servern finns på en Mec-plattform som är integrerad med den lokala basstationen. Mec-plattformen kan användas för databearbetning och lagring av data. Applikationer som utvecklas för Mec ska kunna flyttas mellan olika Mec-servrar. Någon lokal anpassning ska inte behövas när en Mec-applikation installeras i en Mec-server.

Det var Huawei, IBM, Intel, Nokia, japanska NTT Docomo och Vodafone som tog initiativet till att utarbeta Mec-standarden. Målet är att etablera ett så kallat ekosystem med utvecklingsföretag, tjänsteleverantörer, systemleverantörer, nätoperatörer och andra leverantörer.

Göte Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt