Nu ska prylarnas internet bli verklighet

2008-09-16 12:45  
Adam Dunkels

Idag presenterar Cisco, Ericsson och ytterligare ett 20-tal företag en ny industriallians som ska bana väg för nästa generations internet. Ny Teknik har intervjuat en av nyckelspelarna: programmeringsgeniet Adam Dunkels i Kista.

I maj ringde Adam Dunkels telefon på Sics, Swedish institutet of computer Science, i Kista. Den amerikanska nätverksjätten Cisco ville ha honom som nyckelspelare inför en stor satsning på nästa generations internet.

- Väldigt kul. Nu startar en otroligt intressant period i internethistorien, säger Adam Dunkels.

Idag lanseras den nya industrialliansen Ipso, på initiativ av Cisco. Ipso står för Internet protocol for smart objects, och drygt 25 företag deltar däribland Ericsson, Sun, Atmel och Freescale. Visionen går ut på att koppla ihop alla möjliga prylar i nätverk med hjälp av ip, gärna trådlöst. Från lysknappar och kylskåp till sensorer i broar och industrirobotar.

Det har varit mycket snack om ett sådant ”Internet of Things” under åren, men det har inte blivit så värst mycket verkstad. Hittills.

- Det har funnits flera hinder, men nu är de undanröjda, säger Adam Dunkels.

En stötesten har varit att prylar från olika leverantörer följt olika standarder. Det vitt spridda internetprotokollet sågs tidigare inte som ett alternativ för enkla produkter som bilnycklar och temperatursensorer. Det har Adam Dunkels ändrat på.

Den 30-åriga forskaren är välkänd i programmeringskretsar för sina superkompakta, strömsnåla program som gör det möjligt för produkter med klena processorer och små minnen att kommunicera via internetprotokollet. De sprids som öppen källkod och används av hundratals företag över hela värden.

En annan hake har varit att en stor del av ip-paketen gått åt till adress och kontrollinformation. En orimligt stor del för små strömsnåla tillämpningar. Men nyligen antogs en ny version för ipv6, den senaste generationen av internetprotokollet, som komprimerar informationen kraftigt. Komprimeringstekniken bygger ursprungligen på – just det – Adam Dunkels arbete.

Nu när storspelare som Cisco och Sun går samman så tror Adam Dunkels på ett stort genomslag för tekniken. Själv sitter han i alliansens tekniska styrgrupp.

- Det är fantastiskt kul att se något man gjort ta fart och bli stort.

Prisad programmerare

Adam Dunkels har i år tagit emot såväl Microsofts europeiska forskarpris som Chester Carlsonpriset för sin framstående programmering. Här är några exempel på vad han åstadkommit:

• Contiki är ett superkompakt operativsystem, som gör det möjligt för enkla processorer med små minnen och klena batterier att kommunicera i nätverk.

• µIP (mikro-IP) är en hårdbantad version av internetprotokollet tcp/ip, som datorer använder för att kommunicera på internet.

• LwIP (lightweight IP) är något större än µIP och klarar snabbare kommunikation. Det vidareutvecklas numera av användare i hela världen.

• Prototrådar är ett programmeringsbibliotek som gör det lättare att programmera när arbetsminnet är minimalt.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt