Nu sätter arbetet med 5G igång

2012-11-28 14:40  
5G-näten ska klara 50 miljarder uppkopplade saker och 1000 gånger mer datatrafik än dagens nät. Foto: Colourbox

Under projektnamnet Metis drar nu utvecklingen av nästa generations mobilnät igång. 5G-näten ska klara 50 miljarder uppkopplade saker och 1000 gånger mer datatrafik än dagens nät.

Metis står för Mobile and Wireless Communications Enablers for the Twenty-twenty Information Society och är ett europeiskt utvecklingsprojekt med 29 inblandade företag och organisationer, däribland Ericsson, Nokia, KTH och Chalmers.

Målet med projektet som nu drar igång är att utveckla nästa generations mobilnät, 5G, och att se till att Europa blir tongivande i det internationella standardiseringsarbetet.

I den allmänna beskrivningen av vad 5G-näten ska klara när de sätts i drift omkring 2020 nämner Metis tre huvudpunkter – 1000 gånger större trafikvolym än i dagens nät, 50 miljarder uppkopplade apparater samt kraftigt varierande användningsområden.

Budgeten för Metis är 27 miljoner euro varav EU bidrar med 16 miljoner euro inom ramen för det sjunde ramprogrammet för forskning och utveckling, FP7, som har en total budget på drygt 50 miljarder euro.

Mats Lewan

Mer om: 5G Metis

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt