Nu får utvecklarna sätta tänderna i Sony Ericssons Xperia X1

2008-09-03 16:09  

Nu har Sony Ericsson släppt verktygen som behövs för utveckling av program till Sony Ericssons kommande flaggskepp, Xperia X1. Det ska leda till "världens rikaste mobila användarupplevelse", hävdar Sony Ericsson.

Utvecklingsverktygen bygger på Microsofts miljö Visual Studio för operativsystemet Windows Mobile 6.1 som används i Xperia X1.

Det som skiljer Sony Ericssons verktyg från Microsofts är möjligheten att skapa de nio så kallade panelerna som syns som ett slags genvägar på mobilens startskärm.

Panelerna kan vara alla möjliga typer av program, ungefär som de små ikonerna som finns på Apples Iphone.

Jämförelsen är oundviklig eftersom de två mobilerna spelar i samma liga. Skillnaden är att man kan ha hur många genvägar som helst på en Iphone, medan de alltså är begränsade till nio på Sony Ericssons mobil.

Rikko Sakaguchi, utvecklingschef på Sony Ericsson, gav ytterligare ett motiv till jämförelse genom att i pressmeddelandet om utvecklingsverktygen slå fast att Xperia X1 kommer att erbjuda "den rikaste mobila användarupplevelsen och sätta hela världen under användarens fingertoppar".

I utvecklingsverktygen ingår även en mängd hjälp och instruktioner samt en komplett emulator av Xperia X1 där man kan testa sina program utan att ha tillgång till mobilen.

Utvecklarna får också tillgång till ett forum där de kan diskutera olika frågor runt programmeringen.

Iphone-programmerarna saknar ännu detta då ett så kallat NDA - Non Disclosure Agreement - med Apple fortfarande hindrar dem att diskutera programmeringen.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt