Nokia N9 – först, sist och riktigt, riktigt bra

2011-10-11 23:00  

Nu är den här. Nokia N9 – mobilen som ibland har kallats för Nokias mardröm. I så fall är det en läcker mardröm.

Första intrycket av Nokia N9 är suveränt. Redan förpackningen skvallrar om det – mer genomtänkt än vanligt och inte så lite inspirerad av en viss amerikansk tillverkare.

Och det står omedelbart klart att Nokia, som alltid har gjort hårdvara av högsta klass, den här gången överträffat sig självt. N9 är gedigen och stabil, och samtidigt stilren och behagligt mjuk i formen.

Höljet är gjort i ett stycke mattsvart metall. På framsidan finns en stor blank skärm med rundade kanter som smyger sig ner i metallhöljet, utan en enda knapp.

Men det som imponerar är att Nokia även når toppklass i program­varan. N9 är finnarnas första modell med operativsystemet Meego. Och även den sista. Därför ser många en succé för N9 som en mardröm för Nokia.

Meego har sina rötter i Nokias ­Maemo – ett slags skunk work, baserat på Linux, som utvecklades för surfplattor och mobilen N900. Tillsammans med Intels Moblin skulle detta ge Meego, men ett år efter starten tog Nokia det avgörande klivet över till Windows Phone.

Under tiden hann N9 utvecklas, men beskedet är att det inte blir några fler Meego-produkter.

Många kommer säkert att beklaga detta, för resultatet är mycket elegant. Nokia har utvecklat pekstyrningen med nytänkande – genom en valfri svepning tvärs över skärmen kommer man alltid tillbaka till grundläget och därför behövs ingen hemknapp. En annan listig detalj är att man kan svepa mellan olika tangentord när man skriver.

I kombination med att den är ensam i sitt slag bäddar detta för att N9 blir en kultmobil. Men vem ska då göra apparna- Nokia har utlovat support för programvaran fram till 2015. Dessutom kan Symbian-appar lätt porteras till Meego, men kanske blir det en skara entusiaster som står för innehållet på sikt.

Mats Lewan

Mer om: Nokia Meego

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt