Nokia chockar med miljardförlust

2009-10-15 15:49  

Det är många år sedan Nokia tvingades redovisa ett förlustkvartal. Men rapporten för det tredje kvartalet var fyllt av sorgliga siffror. Och några ljusglimtar.

Förklaringen till mångmiljardförlusten var de stora problemen som fortfarande finns hos systemtillverkaren Nokia Siemens Networks. Men det går också sämre än väntat för Nokias avancerade mobiler.

Nokias rörelseförlust för det tredje kvartalet var 426 miljoner euro, 4,4 miljarder kronor. Och försäljning föll med nästan 20 procent till 9,8 miljarder euro..

Nokia Siemens Networks är huvudorsaken till mångmiljardförlusten. Försäljningen minskade med mer än 20 procent och de två moderbolagen tvingades till nedskrivningar på hela 9,3 miljarder kronor.

-Nokia Siemens Networks har tappat marknadsandelar, tvingades vd Olli-PekkaKallasvuo medge.

Och Ericssonkonkurrentens marknadsandel för helåret 2009 kommer att sjunka mer än tidigare befarat, står det i företagets power point-presentation.

I Ny Teknik har branschexperter flera gånger det senaste året sagt att Nokia Siemens Networks inte längre finns med bland topp-tre-leverantörerna i operatörernas upphandlingarna lika ofta som tidigare. Medan däremot Ericsson och Huawei alltid finns där.

Det ligger tydligen en hel del sanning i dessa observationer, och resultatet syns i dagens Nokia-rapport.

Men även Nokias kärnverksamhet - mobilerna- går knackigt.

Försäljningen för affärsområdet mobiler och tjänster är 20 procent sämre än för ett år sedan, och rörelseresultatet har rasat med hela 51 procent.

Antalet sålda mobiler minskade med 8 procent till 108,5 miljoner.

Men vd Olli-Pekka Kallasvuo hade också en del positiva saker att berätta:

-Den globala efterfrågan på mobiltelefoner har ökat under kvartalet, sa han under telefonkonferensen.

Under telefonkonferensen meddelade han också att komponentbrist var förklaringen till den dåliga försäljningen av avancerade mobiler. Nokia sålde 16,4 miljoner avancerade mobiler under tredje kvartalet, jämfört med 16,9 miljoner under det förra.

-Kameramoduler är en komponent det varit ont om, sa Kallasvuo.

Nokia uppskattade dock att bolaget behållit sin andel – 38 procent - av det totala antalet sålda mobiler.

Bolaget höjer också prognosen för den globala mobiltelefonmarknaden 2009. Men det handlar fortfarande om färre sålda mobiler i år.

Kallasvuo tror nu att raset blir med 7 procent, och inte 10 procent som han trodde tidigare.

Olli-Pekka Kallasvuo höjer också prognosen för systemmarknaden, där Ericsson är marknadsledande. Nokia räknade tidigare med att den marknaden och relaterade tjänster skulle bli 10 procent lägre än 2008. Nu spår Kallasvuo att fallet bara blir 5 procent.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt