Motorolas mobila dator mest bara lur

2011-11-08 23:00  

Motorola Atrix är telefonen som med en dockningstation blir en dator. Det fungerar hyfsat, men inte mer. På egen hand är Atrix däremot en riktigt bra Android-lur.

”Mobiltelefoner påminner allt mer om datorer.” Påståendet är inte nytt, men sällan är det så sant som för Motorola Atrix.

Som tillbehör finns nämligen Lapdock, en dockningsstation som kombinerar skärm, tangentbord och pekplatta i samma form som en bärbar dator.

Bakom dockans skärm finns en utfällbar vagga där mobiltelefonen stoppas ner. På den större skärmen visas då allt det som normalt finns på telefonens betydligt mindre skärm. Och vid sidan av telefonens ikoner och program finns också en fullfjädrad webbläsare i form av Firefox.

Med telefonen i dockan har man därmed också tillgång till nätets alla molntjänster i fullformat.

Men samtidigt är molnet också ett argument mot kombinationen Atrix och Lapdock.

Om mobiltelefonen hade varit den centrala platsen där en användare hade alla sina dokument sparade, då hade ett tillbehör som Lapdock varit smart. Men i en tid när det är väldigt enkelt att lagra alla dokument hos en tjänst som Dropbox, och sen komma åt dem från i stort sett vilken uppkopplad pryl som helst, då är det svårt att se varför man ska tycka att Atrix + Lapdock är ett bra köp.

Inte blir det bättre av att tangentbordet har små knappar och saknar svenska tecken och att telefonens prestanda inte riktigt räcker till i fullskärmslage.

Så spara de 3 000 kronor som en Lapdock kostar, och lägg dem på en riktig dator i stället.

Men för den som överväger att köpa en ny Android-lur är Atrix ett riktigt bra alternativ, och den kan då användas som surfzon till datorn.

Telefonen är snabb, och de mindre förandringar i Android som Motorola gjort är till det bättre. Med i paketet följer dessutom en enklare dockningsstation så att telefonen kan kopplas till tv och stereoanläggning via hdmi, och den vägen spela film och musik.

Har man ett tangentbord och en mus med bluetooth finns då dessutom möjlighet att använda Atrix för att surfa med Firefox, på samma sätt som när telefonen sitter i Lapdock.

Motorola Atrix

Operativsystem: Android 2.3.4.

Skärm: 4 tum, 540 x 960 punkter.

Minne: 16 GB inbyggt, går att utöka med ytterligare 32.

Storlek: 118 x 64 x 11 mm.

Vikt: 135 gram.

Pris: Cirka 4 100 kronor.

 

Bra och dåligt

Bra
Levereras med multimediadocka för vardagsrummet.
Små men bra förbättringar i Androids utseende.
Användar­gräns­snitt som flyter på bra.

Dåligt
Halt skal gör telefonen lätt att tappa.
Dyra tillbehöret Lapdock bättre i teorin än i praktiken.
Knepig placering av å, ä och ö på tangentbordet.

Anders Thoresson

Mer om: Motorola Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt