Mobiltelefonen gör bilföraren "blind"

2004-10-08 07:27  
Trafikfara

Nästan hälften av allt mobilprat i USA sker under bilkörning. De flesta undersökningar visar nu att det är själva pratet som är trafikfarligt, inte om man har hands-free eller inte. I själva verket kan hands-free göra bilföraren ”uppmärksamhetsblind”, konstaterar forskare i USA.

Trafikfara.
Vid en beteendevetenskaplig konferens i New Orleans i USA nyligen, arrangerad av the Human Factors and Ergonomics Society, presenterades en rad nya vetenskapliga forskningsrön om bilkörning och mobilprat.

Ett av de mest provokativa rönen presenterades av psykologiprofessorn Frank Drews vid University of Utah, rapporterar den amerikanska affärstidningen Wall Street Journal.

Han hade låtit 48 studenter köra bil i en simulator. Hälften fick prata med kompisar i mobilen via ett head-set, hälften fick prata med kompisar i baksätet på bilen. Sedan fick alla köra en runda i simulatorn utan varken kompisar eller mobiltelefon.

Passagerarprat säkrare än mobilprat
Resultatet blev överraskande. 12 av de 24 förarna som pratade i mobilen missade de avtagsvägar som de var instruerade att svänga av vid. Bara 3 av de förare som pratade med kompisarna i baksätet missade avfarterna. När alla körde helt ensamma var det ingen som missade skyltarna.

Slutsatsen är att mobilprat tar uppmärksamhet från bilkörningen medan prat med passagerare inte alls är lika farligt. Tvärtom kan passagerarna fungera som hjälp när det gäller uppmärksamhet, konstater professor Frank Drews.

"Uppmärksamhetsblindhet"
Den andra studien från University of Utah hade letts av psykologiprofessor David Strayer. Hans undersökning visar att förare som pratar i mobilen med hands-free-utrustning "inte ser" fotgängare och vägmärken - trots att instrumenten i testet visar att ögonen tittar.

- Mobilpratet förorsakar tydligen någon form av uppmärksamhetsblindhet (inattention blindness), när bilföraren ser informationen men inte gör något åt den, säger professor David Strayer.

Ford bygger in handsfree
I New York, New Jersey, Washington DC och flera andra amerikanska städer är det numera lag på att man måste ha hands-free-utrustning om man talar i mobiltelefonen under bilkörning.

Biltillverkaren Ford har bestämt sig för att bygga in ett hands-free-system i sina bilar och valde i september i år telekomföretaget Sprint som leverantör.

Men i Sverige har Vägverket slagit fast att hands-free-utrustning inte är någon lösning på problemet med mobilprat under bilkörning. Vägverket har i en rapport tidigare i år sagt att det är själva mobilpratandet som är farligt oavsett om man använder hands-free eller inte.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt