Mobilbranschen vann frekvenskriget mot tv

2007-11-16 08:50  

Mobilbranschen vann kriget om de gamla tv-frekvenserna. En tredjedel av bandet får nu skydd för mobila tjänster i Europa. Men samtidigt halkar Europa fem år efter resten av världen.

På fredagen tar FN-organet ITU beslutet under världsradiokonferensen i Geneve. Mobilbranschen tar då hem en tredjedel av de gamla tv-frekvenserna som tv-branschen absolut ville ha för sig själv.

Den svenska regeringen, som i princip helhjärtat ställt upp för mobilbranschen, hade dock velat nå längre.

- Det är en bättre situation är före konferensen, men vi kom inte så långt som Sverige skulle ha velat, säger Carl Jedning, ansvarig för frekvenspolitik på Näringsdepartementet.

Asien och Amerika ger mer plats
Orsaken är att Asien och Amerika sedan tidigare har en ännu större tilldelning av frekvenser för mobila tjänster på det gamla tv-bandet, än vad Europa fått nu.

Framförallt gäller det den lägre delen av frekvensbandet, där räckvidden är längst, och även egenskaperna för inomhustäckning.

Eftersom man med mobila tjänster främst tänker sig mobilt bredband, är detta viktigt.

Oro för att Europa halkar efter
Oron från Sverige och Storbritannien, som tillsammans drivit på för mer spektrum till mobila tjänster, är att Europa nu får titta på medan operatörer i USA och Asien börjar använda teknik och tjänster som får vänta i Europa.

- Vid nästa radiokonferens tror i princip alla att mobila tjänster får tillgång till hela bandet, förklarar Carl Jedning.

Och det blir först om fem år. Anledningen är att de flesta europeiska länderna först då hunnit färdigt med nedsläckningen av de analoga tv-sändningarna, vilket Sverige redan klarat av.

Påverkar inte tv på kort sikt
Carl Jeding påpekar att beslutet på världsradiokonferensen egentligen inte påverkar tilldelningen av frekvenser mellan tv- och mobilbransch på kort sikt.

Det är ett beslut som den svenska regeringen måste ta vid årsskiftet i samband med att radio- och tv-verket ska dela ut nya licenser för kanaler i digitaltv-nätet.

Tv-branschens önskemål, som främst handlar om utrymme för att sända hdtv i det vanliga marknätet, kan alltså ändå få gehör. Om regeringen vill.

Här beslutas om frekvensernas skydd

* Världsradiokonferensen WRC arrangeras av ITU, International Telecommunication Union, vart femte år.

* Beslutar om internationellt skydd för vad frekvenser används till. Om exempelvis tv-sändningar är skyddade på ett frekvensband, och sändningarna i ett land störs från ett grannland, går det att klaga hos ITU.

* Hittills har bara tv-sändningar varit skyddade på band IV och V, 470-862 MHz, i Europa, Mellanöstern och Afrika. WRC beslutar nu att även mobila tjänster får skydd mellan 790 och 862 MHz.

* I Asien och Amerika har mobila tjänster ett skydd även längre ner i bandet.

* Tv-frekvenserna når flera gånger längre än dagens mobilfrekvenser, och tränger lättare igenom tjocka väggar.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt