Många säkerhetsdetaljer i Sveriges nya sedlar

2015-02-16 09:48  

Kulturresan kallas den nya serie sedlar som Riksbanken presenterade på måndagen. Bakom de kända ansiktena gömmer sig mängder av säkerhetsdetaljer.

En ny valör, 200-kronorssedeln, kommer redan i höst tillsammans med de nya 20, 50 och 1000-kronorssedlarna. Nya 100-lappar och 500-lappar kommer först nästa höst.

Den nya sedlarna har formgivits av Göran Österlund. På sedlarnas framsidor syns bilder av svenska kända personer. Dessa är Astrid Lindgren, Evert Taube, Greta Garbo, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson och Dag Hammarskjöld.

Samtliga sedlar har höjden 66 mm, men längden varierar från 120 mm för 20-kronorssedeln till 154 mm för 1000-kronorssedeln.

Sedlarna tillverkas av sedelpapper som innehåller bomullsfibrer som inte är fluorescerande, de återger alltså inte ljus i uv-belysning.

Sedlarna är utrustade med ett säkerhetsband med olika fönster där bilder växlar motiv mellan bokstäverna KR och en kungakrona när man vickar på sedeln. Även en färgskimrande bild med sedelns valör skiftar i färg när man vickar på sedeln. En del av sedeln är tryckt med koppartryck, vilket ger tydlig reliefkänsla.

Varje sedel har ett vattenmärke med sedelns valör och porträttet av personen på sedeln som syns när sedeln hålls mot ljuset. En säkerhetstråd finns inbäddad i papperet, liksom en genomsiktsbild som visar valören när sedeln hålls mot ljuset. En uv-bild av vapnet Tre kronor lyser i gult och blått vid uv-belysning, och fibrer spridda över hela sedeln lyser också upp vid uv-belysning.

Valören, sverigesriksbank i ett ord, samt textstycken som förknippas med de porträtterade personerna finns i mikro- och minitexter på olika ställen av sedeln.

Sammantaget ska dessa detaljer göra det svårt för förfalskare att prångla ut egna sedlar.

Förutom sedlarna presenterade Riksbanken tre nya mynt: 1 kr, 2 kr och 5 kr. 1-kronan och 5-kronan blir lättare än dagens varianter och ändrar färg.

1 och 2-kronan tillverkas av kopparbelagt stål, medan 5-kronan med sin guldfärg tillverkas av en legering av koppar, aluminium, zink och tenn. De varierar i storlek mellan 19,5 mm till 23,75 mm.

De introduceras i oktober 2016.

Redan 1 juli 2016 blir de nuvarande sedlarna i valörerna 20, 50 och 1000 kronor ogiltiga, och ett år senare upphör de nuvarande 100 och 500 kronorssedlarna att gälla, liksom dagens mynt utom 10-kronan, som inte ersätts av något nytt mynt.

Håkan Abrahamson

Mer om: pengar Sedlar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt