Många gör anspråk på Ipad

2010-02-01 09:53  

Apples nya läsplatta Ipad fick snabbt problem med upphovsrätten. Japanska Fujitsu har redan en produkt med namnet Ipad och kinesiska Great Loong Bro lanserade redan i höstas en Ipad-look-alike.

Apples succéprodukter Ipod och Iphone har båda haft problem med namnrättigheterna när de lanserades – Ipod 2001 och Iphone 2003.

Nu är även Apples nya läsplatta Ipad, som lanserades i onsdags kväll, i samma situation – namntvist i Japan och designtvist i Kina.

Det finns redan en produkt med namnet Ipad på marknaden – från japanska Fujitsu.

Handdator och läsplatta
Fujitsus Ipad är en liten mobilliknande handdator med streckkodsläsning som används i detaljhandeln. Den har funnits sedan 2003 och är både patent- och namnregistrerad hos det amerikanska patentverket.

Fujitsu stavar sin produkt med gement i och versala PAD medan Apple stavar sin nya produkt iPad. De har också olika användningsområden och olika pris, där Fujitsus iPAD kostar flera gånger mer än Apples iPad.

Men de uttalas likadant och det kan ställa till problem.

Enligt The Japan Times har Apple ännu inte ansökt om namnregistrering för sin iPad och Fujitsu vill därför inte i dag säga hur man ska agera i namnfrågan.

Kineser hävdar upphovsrätt till läsplattan
Apple kan också få problem med det kinesiska elektronikföretaget Shenzhen Great Long Brother Industrial Co som hävdar att Ipad är en kopia på företagets läsplatta P88, som visades upp i höstas på den internationella elektronikmässan i Berlin.

Shenzhen Great Loong Brother Industrial Co kommer inte att ta strid med Apple på amerikansk mark, det mäktar man inte med.

Men när Apple ska lansera Ipad i Kina, kommer Shenzhen Great Loong Brother Industrial Co att bevaka sina rättigheter, uppger kinesiska nyhetsmedier.

I bloggvärlden finns det röster som menar att Great Loong Bro har plankat Apple, eftersom ryktena om Apples Ipad varit igång under lång tid.

Namnproblem redan 2001
Apple har hanterat namnfrågor av det här slaget flera gånger tidigare.

När Apple lanserade musikspelaren och lagringsmediet Ipod hösten 2001 visade det sig att namnet redan var inregistrerat av entreprenören Joseph N. Grasso i New Jersey för ett projekt med internetkiosker som han drev.

Men Grasso gav med sig och överlät rätten till Ipod-namnet till Apple.

Nästa namntvist rörde mobiltelefonen Iphone, som lanserades för snart tre år. Nätverksföretaget Cisco hade en produkt med samma namn. Den tvisten slutade med att båda företagen fick rätt att använda namnet Iphone.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Ipad Fujitsu

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt