Lundarektor drömmer om Samsung

2012-08-30 13:40  
Per Eriksson Foto: Scanpix

Efter varslen på Sony Mobile i Lund drömmer Per Eriksson, rektor för Lunds universitet, om att Samsung ska etablera sig i regionen. Samtidigt florerar rykten om att amerikanska Freescale är på väg till Lund.

Per Eriksson, rektor för Lunds universitet, lyckades inte övertyga Sonys koncernledning om att behålla dagens mobiltelefonutveckling i Lund. Det står klart efter beskedet att närmare 1 000 personer förlorar sina uppdrag hos Sony Mobile.

Han talade med Sonys koncernledning när den besökte Lund i våras.

-Vi hade en bra dialog. De var väl medvetna om radiokompetensen i regionen och våra forskningsprogram på universitetet. Jag fick absolut fram mitt budskap, säger han.

Nu hoppas han kunna locka till sig andra mobiljättar.

-Min dröm är att få en gigant som Samsung att etablera verksamhet i Lund. Regionens små utvecklingsbolag räcker inte för att skapa tillräckligt riktigt många nya arbetstillfällen, säger Per Eriksson.

Är drömmen realistisk?

-Jag vill tro det, och tänker i alla fall drömma vidare.

Han har själv besökt Sydkorea flera gånger de två senaste åren. Bland annat för att träffa Samsung och mobiltillverkaren LG. Men det har inte resulterat i några fortsatta diskussioner om etablering av utveckling i Sverige.

Ett hetare rykte som florerar i Lund gäller i stället det amerikanska halvledarbolaget Feeescales intresse för Skånes ingenjörer. Freescale, som knoppades av från Motorola utvecklar integrerade kretsar, främst till inbyggda system.

Huawei öppnade sitt kontor i Lund häromåret för att fånga upp kompetens som avskedats från ST Ericsson.

Kanske har Freescale samma planer?

-Det är inget jag hört talas om, säger Per Eriksson.

Både Astra Zeneca och Sony Mobile har gjort drastiska neddragningar i Lund de senaste åren.

Finns det något regeringen kan göra?

-Den kan underlätta för ett mer långsiktigt ägande, och växla upp satsningen på Vinnovas Forska & Väx.

Forska & Väx är det program på innovationsmyndigheten Vinnova där företag

kan söka finansiering för forsknings- och utvecklingsprojekt.

Mer om: Samsung Sony

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt