Kungliga ingenjörer om vad som gör en stad attraktiv

2017-11-30 15:26  

Vad utmärker en god stadsutveckling? Det försöker Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien besvara. Under tisdagen presenterades de fyra viktigaste faktorerna på inkubatorn Minc i Malmö.

I samband med att Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien, Iva, genomförde sin kungliga teknikresa, som i år gick till Malmö och som även Carl XVI Gustaf deltog i, presenterades den tredje och sista rapporten i projektet Framtidens goda stad som pågått sedan 2015. Presentationen hölls på företagsinkubatorn Minc i Malmö på torsdagen.

Rapporten heter Idédriven stadsplanering/Positiva utvecklingsspiraler och presenterades av arbetsgruppens vice ordförande Fredrik Lagergren, doktor i industriell ekonomi vid KTH och vd för Samarbetande konsulter, Sam.

Fyra faktorer lyfts i rapporten särskilt fram som viktiga för en stads positiva utveckling. Projektet har kommit fram till dessa bland annat genom att resa runt i landet och göra intervjuer med företagare och politiker.

  • En vision. Man kan inte bygga en stad själv utan behöver hjälp från många håll. Då krävs en tydlig vision.
     
  • En bakgrundsanalys. För att nå framtiden behöver man ta spjärn i något, lämpligen den egna historien.
     
  • Osäkerhetshantering. Eftersom man inte vet hur framtiden blir gäller det att bygga in flexibilitet i systemet.
     
  • Ledarkskap. Vem driver, hur drivs det och hur gör man det i samspel med andra? Det är ofta eldsjälar som driver stadsutvecklingen och dessa kan vara allt från fastighetsägare till tjänstemän eller politiker.

En paneldiskussion följde sedan där Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) diskuterade strategier med AMF Fastigheters vd Mats Hederos, som står bakom stadsutvecklingsprojektet Urban Escape vid Brunkebergstorg i Stockholm.

-Som man över 60 år har det inte varit helt lätt att nå ut till de unga digitala bolagen i det här arbetet. Men efter att jag opererade in ett nyckelchip i handen öppnade det många mentala dörrar hos de unga entreprenörerna, sa Mats Hederos.

Kungens roll vid besöket på Minc var, förutom att lyssna till Iva:s presentation, att diskutera innovationer med fyra unga startup-bolag hemmahörande på Minc.

Johan Kristensson

Mer om: IVA Stadsbyggnad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt