KU vill stärka skydd för visselblåsare

2011-02-16 10:17  

Konstitutionsutskottet vill stärka skyddet för visselblåsare som läcker uppgifter till myndigheterna om bland annat mutbrott och föreslår en översyn av lagarna.

Personer som läcker hemliga uppgifter exempelvis till traditionella medier åtnjuter starkt skydd i svensk lagstiftning. Även visselblåsare som läcker till sajter som Wikileaks har skydd men skulle få bättre skydd, via grundlagen, om sådana sajter anmälde en ansvarig utgivare i Sverige.

Visselblåsare som anonymt avslöjar hemliga uppgifter till myndigheter har dock svagare skydd och det bör nu förstärkas.

Det menar ett enigt Konstitutionsutskott i ett betänkande, som antogs på tisdagen.

Samtliga riksdagspartier som var med när beslutet togs (alla utom en Centern var närvarande) anser att visselblåsare måste få bättre skydd  i syfte att lättare kunna avslöja exempelvis korruption, brott eller andra oegentligheter.

Utskottet föreslår därför att regeringen får i uppdrag att se över dagens lagar.

I dag finns visst skydd för visselblåsare i bland annat grundlagarna Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen samt i enskilda lagar som Lagen om anställningsskydd och Lagen om skydd för företagshemligheter (Lex Bratt) med flera.

Utskottet stödjer genom ställningstagandet därmed en motion från moderaterna. Vänsterpartiet reserverar sig dock för skrivningen att översynen ska ske ” i lämpligt sammanhang” . Men övriga partier anser att översynen får ske när det finns resurser eftersom regeringskansliet ska bantas med 300 miljoner kronor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt