Kritik mot trafikledning av flera flygplatser samtidigt

2017-09-11 15:53  
En flygledare, flera flygplatser. Forskaren Jimmy Johansson i forskningsprojektet Reskill. Foto: Jörgen Appelgren

Det finns kritik från flera håll mot att en flygledare ska hantera flera flygplatser samtidigt på distans. Men både i Sverige och internationellt fortsätter utvecklingen.

Örnsköldsviks flygplats var först ut i Sverige och världen att fjärrstyras från en annan plats. Inom den närmaste framtiden ska även Linköpings och Sundsvalls flygtrafikledning skötas helt från Remote Tower Center, RTC, vid Midlanda. När övergången sker är inte klart.

I nästa steg planeras för att fjärrstyra flygplatserna i Malmö, Östersund, Umeå och Kiruna från kontrollcentralen ATCC Stockholm, som ligger nära Arlanda. Det är en av Sveriges två kontrollcentraler för flygledning av plan som befinner sig i luftrummet mellan flygplatserna.

Sedan förra året pågår förhandlingar mellan LFV och flygplatsägaren Swedavia om den här övergången.

När förhandlingarna startade ingick även Visby flygplats. Men det sa Försvarsmakten nej till – man vill inte ha ett obemannat torn på flygplatsen. I anslutning till Visby flygplats ligger flygbasen F17G, och flygledarna i tornet hanterar även det militära flygets rörelser.

Läs mer:

Läs mer: Människan i centrum av automatiska trafiksystem

I ett tiotal andra länder finns planer på fjärrstyrd flygtrafikledning. LFV och Saab har sedan 2016 ett gemensamt bolag, Saab Digital Air Traffic Solutions, som säljer den teknik som används för fjärrstyrd flygtrafikledning.

Det finns kritik mot planerna på fler fjärrstyrda flygplatser. I en referensgrupp som LFV har bildat, som bland annat består av flygledare, har kritik framförts om att en flygledare ska hantera två flygplatser samtidigt. Det har SR:s program ”Kaliber” rapporterat, som har tagit del av sekretessbelagda delar av protokollen från referensgruppen.

Även Europeiska Transportarbetarfederationen, ETF, är motståndare till att en flygledare ska ha ansvar för flera flygplatser samtidigt. I en skrivelse från 2016 kräver organisationen ett ”fullständigt förbud” mot simultana operationer. Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt