Kretsen som varnar för blixten

2012-05-15 10:03  

På upp till 40 kilometers avstånd känner en ny elektronikkrets av en åskblixt. Åskvarnaren ska kunna användas både för att varna människor och för att skydda olika apparater mot att slås ut av blixten.

Den lilla åskvarnaren har utvecklats av det österrikiska företaget Austriamicrosystems. Företaget tänker sig att den kan byggas in i en rad produkter som klockor, golfvagnar, gps:er och cykeldatorer.

Den som till exempel är ute på sjön eller på en golfrunda kan då få en varning om att åskan är på väg genom att kretsen känner av blixtar på upp till 40 kilometers avstånd.

Ett annat användningsområde är olika elektriska apparater som kan konstrueras så att ett skydd mot elektroniken slås på om en blixt är på väg.

Kretsen har döpts till Franklin Lighting efter den amerikanska uppfinnaren Benjamin Franklin.

Den innehåller en känslig radiomottagare som enligt företaget känner av strålningen från blixtar både mellan moln och mellan moln och mark. Men hjälp av en algoritm, som i sin tur bygger på en stor mängd meteorologiska data, räknar kretsen ut hur långt bort blixten befinner sig.

Den kan också skilja blixtar från exempelvis mikrovågsugnar och motorer.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt