Kolla da Vincis gigabild i helgen

2007-10-26 15:56  

Ett italienskt företag ska publicera en enormt stor bild på sin webbplats.<br></br>Det är ett 16 gigapixel stort foto av Leonardo da Vincis målning "Nattvarden".<br></br>Ett lystmäte för alla konspirationsteoretiker som läst Dan Browns succéroman Da Vincikoden.

Vem sitter egentligen till vänster om Jesus på Leonardo da Vincis monumentalmålning Nattvarden?

Enligt boken "Da Vincikoden" av Dan Brown är det Maria Magdalena och inte någon manlig apostel.

Ett centralt "bevis" för att Leonardo da Vinci kände till den djupt förborgade hemligheten att Jesus och Maria Magdalena tillsammans fick en son.

Nu ska det bli möjligt för var och en att själv detaljgranska målningen som sägs avbilda det ögonblick då Jesus förutspår att han ska bli förrådd av en lärjunge.

Det italienska företaget Hal 9000 ska lördag 27 oktober publicera ett foto av "Nattvarden" i ett gigantiskt format på sin webbplats. Bilden har upplösningen 16 gigapixel och enligt Reuters räcker bandbredden till för att tillåta ett par miljoner besökare.

Att kunna göra en närstudie av målningen har blivit så eftertraktat att ett besök på platsen i Milano där "Nattvarden" finns måste bokas minst en månad i förväg, skriver Reuters.

Men nu ska alltså vem som helst kunna avgöra om personen bredvid Jesus verkligen har kvinnligare drag än de övriga lärjungarna vid bordet.

Eller hitta nya ännu inte upptäckta hemligheter.

Jan Melin

Mer om: Gigapixel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt