Knackmobil billigare än pekskärm

2009-04-01 12:12  

Pekskärmar i all ära. Att knacka på mobilen kan vara en billigare lösning.

Knacka en gång på mobiltelefonens framsida för svara. Eller knacka två gånger på kortsidan för att sända sms. Programvaran som kan ge mobilen en ny typ av användargränssnitt har utvecklats av den amerikanska accelerometertillverkaren Kionix.

Företaget vill utnyttja de accelerometrar som redan finns inbyggda i avancerade mobiler. Deras uppgift är bland annat att detektera när användaren vrider på mobilen. På så sätt kan man styra om bilden på skärmen ska visas i höjd- eller breddläge.

Med hjälp av Kionix nya algoritmerna kan mobilen ”känna” snabba, lätta knackningar mobilens alla sex sidor. Såväl enkel- och dubbelknackningar upptäcks vilket gör att gränssnittet sammanlagt klarar tolv olika kommandon.

Enligt företaget kan sådana knackgränssnitt vara ett billigare alternativ till pekskärmar, rapporterar tidningen Electronic Engineering Times.

Kionixs accelerometrar är små mikroelektromekaniska system, mems, som kan detektera rörelser i x-, y- och z-led.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt