Japanskt-svenskt avtal om alzheimerforskning

2005-09-06 23:00  

Det lilla forskningsföretaget Bioarctic Neuroscience i Uppsala har fått ett samarbetsavtal med japanska läkemedelsbolaget Eisai. Målet är att få fram en ny medicin mot Alzheimers sjukdom. Eisai är i dag ett av de ledande bolagen inom området.

Lars Lannfelt
Bioarctics forskning bygger på upptäckten av en sällsynt mutation, som ger en ärftlig form av Alzheimers sjukdom.

- Min kollega, professor Lars Lannfelt, har hittat en familj i Norrland som ärver alzheimer. Alla som har mutationen får sjukdomen, säger Bioarctics vd Pär Gellerfors.

- Den är döpt till den Arktiska mutationen. Inom alzheimerforskningen brukar man ge mutationerna namn efter var de hittats, det finns även London- och Iowa-mutationer, berättar Pär Gellerfors.

Utifrån studierna av den Arktiska mutationen har forskarna bakom Bioarctic identifierat ett ämne som anses orsaka sjukdomen.

Enligt företaget är man på god väg att få fram ett läkemedel som oskadliggör den alzheimerframkallande komponenten. Det är verksamt även mot den vanliga, icke ärftliga varianten av sjukdomen. Förhoppningen är att inom tre år få fram en läkemedelskandidat, som kan testas på människor.

Medicinen kan dessutom bli en behandling vid Downs syndrom.

Som företag är Bioarctic Neuroscience ännu i ett mycket tidigt skede. Bolaget har inga egna lokaler och Pär Gellerfors är den enda heltidsanställda.

- I och med avtalet med Eisai får vi nu resurser att bygga upp verksamheten och rekrytera personal. För oss är avtalet väldigt stort och prestigefyllt. Det japanska bolaget är det bolag som utvecklat det läkemedel som i dag förskrivs mest åt patienter med Alzheimers sjukdom. Att de satsat på oss och vår teknik tycker vi förstås är väldigt stimulerande.

Eisai är främst inriktat på mag- och tarmsjukdomar och neurologiska sjukdomar. Företaget har cirka 7 700 anställda i hela världen.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt