”Jag tror utveckling och yoga går hand i hand”

2013-11-19 10:21  
Per Jonsson marknadsför sitt företag Jumpstarter i San Francisco med gratis yoga för utvecklare. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

Med smidig träning vill svenska Jumpstarter räta ut startupföretagarnas böjda ryggar. <br/> – Yoga kan hjälpa utvecklare att hitta det där fokuset de behöver för att prestera, säger vd Per Jonsson.

Det är morgon över San Francisco och solen bryter fram genom dimman. En efter en droppar utvecklarna in, grusiga i ögonen.

Lockade av löftet om gratis yoga har de klättrat uppför den stupbranta kulle som utgör Divisadero Street för att samlas i takvåningen till ett av de klassiska viktorianska trähusen. De välkomnas av Jumpstarterteamet, lett av Per Jonsson.

– Det här är ett första test, men vi vill fortsätta göra detta. Jag tror verkligen på att yoga och utveckling går hand i hand, säger han i ett litet välkomsttal.

Det svenska startupföretaget Jumpstarter är på plats i San Francisco för att knyta kontakter och sondera terrängen för att eventuellt skaffa ett permanent kontor i entreprenörsmeckat.

– Jag älskar stämningen här. Kombinationen av enkelhet i att kunna umgås utan agenda samt att kunna göra affärer och få saker att hända snabbt. För mig är det en dröm att vara här, säger han.

Att det i dag är yoga som står på schemat är inte lika märkligt som det låter, hävdar han.

– Varje utvecklare drömmer om att kunna sitta avslappnad och fokuserad för att koda under lång tid. Alla vet vi ju den där känslan som kommer när vi lyckas hänge oss till en utmaning helhjärtat och tappa både tid och rum. Yoga kan hjälpa utvecklare att hitta det där fokuset de behöver för att prestera.

Per Jonsson är något av en yogafantast och detta första pass leder han själv. Han tänder ljus och bjuder utvecklarna att rada upp sig framför det stora fönstret med utsikt över hela San Francisco.

Lektionen börjar och alla verkar hänga med hyfsat. Per ger lågmälda instruktioner – sänk rumpan lite här, vinkla foten en bit där. Efter nära en timme är alla ordentligt uppmjukade och sista minuterna består av en vilopaus, följt av olika andningsövningar. Alla är inte helt med på att sjunga ”ohm” i slutet, men en tjej high-fivar Per Jonsson med ett ”Bra jobbat!”

– Jag älskar det, det är ”awesome”. Och typiskt San Francisco, allt finns tillgängligt för industrin! säger Drew Moxon efter passet.

Han är något av den typiske Silicon Valley-killen och jobbar med två olika startups, som manager för en app som sysslar med incitament för folk att hålla löften till sig själv och en som handlar om sjukvård. Han har testat yoga ett par gånger tidigare och tror att det är precis vad utvecklare behöver.

– Alldeles för få i vår bransch har en fysisk rutin att starta dagen med. Det behövs absolut, speciellt eftersom vi mest använder huvudet. Utvecklarna börjar sent, vid 10 eller 11 på dagen, så man har definitivt tid att svänga förbi på yoga först.

Författaren Cheri Renée håller med.

– Jag hoppas de får igång det, jag skulle definitivt komma tillbaka. Det var bra – lugnande och gav bra stretch. Nördar som vi, är väldigt mycket inne i våra egna huvuden och det vi jobbar med.

Per Jonsson är nöjd med första tillfället. Om ett par dagar ska han ha möte med ett frilanskontor om att använda deras lokaler och kontakter till yogan i framtiden.

– San Francisco är en utomordentlig plats för detta eftersom det finns en långvarig tradition av både prog-rammering och yoga. Det är som en smältdegel för den här typen av lite smågalna projekt, säger han.

Han sticker inte under stol med att utvecklaryogan är ett bra sätt att marknadsföra Jumpstarter på och komma i kontakt med fler utvecklare.

– Det är ett sätt för oss att sprida vår mission, säger han medan han rullar ihop en yogamatta.

Ambitionen är att få igång en modell som kan spridas till fler platser.

– Det är vår bredare vision att folk ska ta hand om sig själva och inte bara sitta hukade framför datorn. Jag hoppas vi kan få detta att växa. Det vore fantastiskt.

Jumpstarter ökar produktiviteten

  • Jumpstarter erbjuder en webbaserad tjänst som hjälper utvecklare att jobba mer produktivt. Tjänsten snabbar upp arbetsflödet genom att automatisera många steg för utvecklarna.
  • Bland annat slipper man sätta upp lokala utvecklingsmiljöer på datorn. Dessutom tar tjänsten hand om din hosting så att man slipper hantera skillnader i utvecklingsmiljö och livemiljö.
  • Tjänsten erbjuder även fler funktioner som att du kan klona hela projekt och att du kan arbeta tillsammans med andra på dem.
  • Företaget startades 2012 av Per Jonsson, Hannes Landeholm och Daniel Marklund. De tre träffades under studietiden på Linköpings Universitet. De har i dag nio anställda.

Eva Paulsen

Mer om: Jumpstarter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt