Digitalisering

Izettle får ytterligare en utmanare

Betalkortsläsare med knappsats som ingår i Verifones system Sail Emv. Kortläsaren konkurrerar med svenska Izettle. Foto: Verifones
Betalkortsläsaren med knappsats från tyska Kobil konkurrerar med svenska Izettle. Foto: AMEA Design and More

Två betaljättar har nu presenterat betalkortsläsare som kopplas till mobiler och pekdatorer. Signering kan göras med pinkod vilket inte går hos svenska Izettle.

Publicerad

Det är amerikanska Verifone och dess Nordeuropeiska koncern Point som nu visat upp en kortläsare och ett tillhörande system som kallas Sail Emv.

Kortläsaren kopplas till hörlursuttaget på mobiler eller pekdatorer – både med IOS och Android – och gör dem till betalkortsterminaler.

Principen är densamma som hos svenska Izettle vars app gör mobiler och pekdatorer till kortterminaler. Det Izettle framhäver är att man slipper startavgifter och fasta avgifter. En enkel kortläsare finns som tillbehör och högre belopp kan då hanteras.

Skillnaden mot Verifone är att den som betalar med Izettle skriver sin signatur på pekskärmen, medan Verifones kortläsare har en inbyggd knappsats där man kan signera med pinkod.

En liknande kortläsare med knappsats lanserades av betalteknikföretaget Kobil i augusti i år.

– Izettle har funnits på marknaden i 15 månader. Att etablerade aktörer nu följer efter kommer inte som en överraskning. En lösning för chip och pin är dock inte direkt en konkurrent till Izettle då den kommer med en annan prisbild och därmed för en annan målgrupp, säger Izettles marknadschef Johan Bendz i en kommentar.

Exakt vad Verifones läsare kostar och vilka avgifter som gäller är inte klart – lansering sker först nästa år. Men med knappsats och tillhörande teknik bör själva läsaren kosta klart mer än Izettles som i princip är gratis –  avgiften på 200 kronor återfås som tillgodo på transaktionsavgifter.

Å andra sidan kan Verifones läsare integreras med företagets omfattande system för hantering av kortbetalningar.

Verifones läsare säljs inte till slutkund utan riktar sig till banker och betalföretag som infogar den i sina egna tjänster för kortbetalningar. I Sverige marknadsförs den av Point som ingår i Verifone-koncernen.

Izettle å sin sida tog i dagarna steget från testläge till full lansering i Danmark, Norge och Finland, och har nyligen lanserat sin tjänst även i Storbritannien tillsammans med mobiloperatören Everything Everywhere och i Tyskland med Deutsche Telekom.

I Danmark, Norge och Finland accepteras nu kort från Visa som i somras valde att inte acceptera Izettle. Visa godkände inte att kortnumret matades in i handlarens mobil, och därför får den som betalar nu i stället mata in kortnumret i sin egen mobil efter att ha fått en webblänk via sms.

Man kan dock notera att Izettle redan uppfyller säkerhetskrav från EMV (Europay, MasterCard och Visa), Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS) med flera, även då kortnumret matas in direkt i mobilen.

Fram till i somras hade Greylock Partners , Northzone, Index Ventures, Creandum, MasterCard och SEB Private Equity investerat i Izettle. I oktober anslöt sig även American Express till den andra investeringsrundan som i juni 2012 uppgick till 230 miljoner kronor.