Inte till salu: Trafikverket ICT

2012-06-18 14:43  

Trafikverket ska inte sälja sitt telekombolag ICT. Det beslutade verkets styrelse i dag.

Trafikverket övervägde att sälja sin it-drift, som omsätter 1,3 miljarder kronor. Men så blir det inte.

”Trafikverket ICT blir kvar som en resultatenhet inom Trafikverket. It- och telekomverksamheten kommer successivt att upphandlas i konkurrens med övriga marknaden”.

Det meddelar Trafikverket i dag på eftermiddagen.

Det var den 9 mars som Trafikverket bjöd in företag att delta i en förstudie rörande försäljningen. Över 50 företag har begärt ut handlingarna med de frågor som Trafikverket vill ha besvarade.

Danska operatören TDC, finsk-svenska it-bolaget Tieto och svenska Ericsson pekas ut som mest troliga köpare, enligt en rundringning bland branschexperter.

Men nu blir det alltså ingen försäljning. Däremot kommer

verksamheten att konkurrensutsättas hårdare, enligt Trafikverket.

Statligt ägd infrastruktur:

* Trafikverket ICT, tidigare Banverket, har ett 13 000 km långt fibernät, som sträcker sig längs järnvägen över hela Sverige. Fibern har närmare 900 anslutningsnoder och är uppkopplad till 125 av landets 150 stadsnät och når därmed ut till 90 procent av Sveriges hushåll. ICT har cirka 1 000 egna radiomaster.

* Teracom har ett bredbandsnät uppbyggt av radiolänk som når över 600 orter. Det används främst för att distribuera radio- och tv-sändningar. Nätet har ungefär 1 000 noder för anslutning av kunder.

* Svenska kraftnät har ett 8 500 km fibernät installerat i kraftledningar.

(Telia Soneras stamnät har 7 500 noder).

Mer om: ICT Trafikverket

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt