Industrifonden ska rädda statlig såddfinansiering

2004-08-19 07:01  
Öjefors i centrum.

Industrifonden får rycka in när statskassan inte räcker till, föreslår regeringens utredare av den statliga såddfinansieringen. 400 miljoner ur fonden ska dels stötta Teknikbrostiftelserna, dels locka hit utländskt riskkapital.

Det privata såddkapitalet har i stort sett utplånats i Sverige under de senaste fyra åren. På samma gång har även statens såddfinansiering gått på sparlåga.

Sedan 2002 har det stöd som tidigare gavs via Nutek upphört. Samtidigt har Stiftelsen Innovationscentrum gjort slut på sina medel. Och teknikbrostiftelserna, som ska stödja innovationsverksamheten vid universitet och högskolor, ska upphöra med sin verksamhet och återbetala sina medel år 2007.

"Gårdagens innovationsstöd körs nu på fälgen och morgondagens måste snabbt på plats", skriver regeringens förhandlingsman Claes de Neergaard i sin utredning som lades fram i slutet av juni.

Teknikbrostiftelserna lever vidare?
Den viktigaste punkten i Claes de Neergaards förslag är att Teknikbrostiftelserna får leva vidare även efter 2007. Samtidigt ombildas dagens sju stiftelser till en enda teknikbrokoncern.

- Jag tycker att det är bra. Alternativet var att vi avvecklade vår verksamhet redan innan 2007 och därmed alla de innovationsstödjande strukturer vi byggt upp under lång tid, säger Sven-Thore Holm, vd för Teknikbron i Lund.

Enligt förslaget, som nu bereds i regeringskansliet, slipper Teknikbroarna återbetalningskravet och kan därför sakta förbruka sitt kapital.

Industrifonden startar Kickstart Sweden
Men pengarna räcker ändå inte till. Därför ska Industrifonden stoppa in 200 miljoner av sina pengar i teknikbroarna under den närmaste treårsperioden.

Industrifonden får dessutom släppa till ytterligare 200 miljoner till en ny riskkapitalfond "Kickstart Sweden", med inriktning på unga, högtekniska nyföretag. Förhoppningen är att Kickstartfonden ska få ytterligare påfyllning, bland annat från Europeiska investeringsfonden.

Hos Industrifonden är vd Lars Öjefors positiv till utredningsförslagen:

- Claes de Neergaard har kommit med en hel del nytänkande. Den struktur som finns vid universitet och högskolor är idag väldigt fragmentiserad, det är många små aktörer med osäkra ekonomiska villkor. Då är det svårt att bygga upp stabila och kompetenta organisationer. Det här skapar förutsättningar för mer långsiktig verksamhet, säger Lars Öjefors till Ny Teknik.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt