Icenet dubblar investering i nätet

2009-10-30 07:54  

Med nya ägare och ny vd har krisdrabbade mobiloperatören Icenet åter höga ambitioner. Både inom och utanför Skandinavien.

Per Borgklint är vd för landets minsta mobiloperatör Icenet sedan i maj. Han tillsattes av den nya amerikanska ägaren Access Industris, som numera äger Icenets nät i Sverige, Norge och Danmark. Bolagets mobilnät har ibland kallats ibland för glesbygds-3g, eftersom yttäckningen är 90 procent.

Per Borgklint har tidigare bland annat jobbat som vd för Canal Plus Norden och som vd för Tele2 i Benelux-länderna.

Det var efter ett år av svåra ekonomiska problem, som Icenets förra ägare Nordisk Mobiltelefon sattes i konkurs februari i år, och därefter köptes av Access.

– I och med rekonstruktionen har Icenet har haft en del problem med kundtjänst, men nu är vi på banan igen, och nätet har vi aldrig haft problem med, säger han.

Icenet har hittills investerat över 200 miljoner dollar, vilket motsvarar 1,4 miljarder kronor i dagens penningvärde. Per Borgklint räknar med att fördubbla den investeringen i ny nätkapacitet under de närmaste två åren.

– Naturligtvis lite beroende på hur kundbasen utvecklas, säger han.

Men går det som han hoppas, ska Icenet ha mellan 150 000 och 200 000 kunder i Skandinavien inom ett år. Hur många kunder bolaget har idag vill Per Borgklint inte avslöja.

– Men vi har nästan fördubblat antalet sedan i maj, när jag tillträdde, säger han.

Troligen handlar det alltså om storleksordningen 80 000 kunder. Känt är att Icenet vid halvårsskitet 2008 hade 15 000 mobilkunder i Sverige, 27 000 i Norge och 1 200 i Danmark.

I Sverige finns det idag en bit över 11 miljoner mobilabonnemang.

Icenet har fått ett par viktiga kontrakt med stora kunder på senare tid. Bland annat med polisen, Sveaskog, SCA och Jämtkraft. Mer av den typen blir det, enligt bolagets nya vd.

Per Borgklint försäkrar att bolaget inte har något akut behov av pengar längre. För en månad sedan tillfördes bolaget drygt 70 miljoner kronor från sina ägare genom en så kallad kvittningsemission, som använts för att betala skulderna.

– Nu är vi skuldfria. Och vi har kassa och ägare som är villig att finansiera den fortsatta nätutbyggnaden, säger han.

Lönsamhet vågar han också lova.

– Jag vet att vi är lönsamma vid årsskiftet. Då når vi en anorektisk break-even, och då menar jag att vi balanserar verksamhetens intäkter mot kostnaderna.

Konkurrenterna räds han inte, inte de högre hastigheterna i dagens turbo-3g-nät heller.

– Vår yttäckning är överlägsen. Och där har vi ingen konkurrens på överskådlig tid, alltså inom 3-5 år. Och nästa år kommer vi att kunna erbjuda maxhastigheter på 14,4 megabit per sekund.

Idag har Icenet en maxhastigheter på 3 megabit per sekund.

En utbyggnad i Skandinavien blir det alltså, men andra länder är också intressanta.

-Vi tittar på andra länder också, både i närområdet och på andra kontinenter som Asien, säger Per Borgklint.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt