Hybriden för dig som vill fingra på din dator  

2012-11-30 15:27  

NY TEKNIK TESTAR. Windows har fått ett nytt utseende. I senaste versionen, Windows 8, har Microsofts operativsystem anpassats för pekskärmar. Ny Teknik testar en av de första datorerna byggda för Windows 8, en modell som går att använda som både pekplatta och vanlig bärbar.

Med skärmen upphängd i två gångjärn kan Dell XPS 12 snabbt förvandlas från en vanlig bärbar till en pekplatta.

Förklaringen till designbeslutet är att Microsoft lanserat Windows 8. I det senaste utförandet har Windows nu ett användargränssnitt som gör sig bäst i pekutförande. De stora panelerna på startskärmen och de flesta knappar och reglage inne i programmen är väl anpassade för att pekas på. Skillnaden mot de små objekten

i den traditionella Windows-miljön är stor.

Som en konsekvens skiljer sig också Windows 8 mycket från tidigare versioner. Den som köper en ny Windows-dator bör helst ägna en stund åt att läsa. Mycket i operativsystemet är nämligen bra, särskilt när datorn används som pekplatta.

Men Windows 8 kräver också att man anpassar sig till ett nytt sätt att använda datorn. I det nya användargränssnittet kan man exempelvis i stort sett bara ha ett program aktivt åt gången. Det går förvisso att reservera en spalt till höger eller vänster åt ett andra program, men det kommer ofta inte att vara tillräckligt. Många gånger är möjligheten att ha två, tre, fyra eller ännu fler program synliga samtidigt något som gör att man jobbar effektivare.

Dubbla användargränssnitt leder också till en del förvirring. Exempelvis finns Microsofts webbläsare Internet Explorer i båda miljöerna. Men det är inte samma webbplatser som är öppna på båda ställena. Det gäller alltså att komma ihåg vilka webbsidor man har öppen i vilken version av webbläsaren.

Datorn som Ny Teknik testar är en av många liknande som nu lanseras. Andra datortillverkare har sina lösningar på datorer som ska fungera som en vanlig bärbar när användaren behöver ett riktigt tangentbord, som pekplatta i andra situationer.

Och det är i den typen av datorer som Windows 8 kommer att fungera bäst. Startskärmen styr man hellre med fingrarna än musen och möjligheten att kunna använda samma pryl både i soffan och vid köksbordet är inte dum. Förutsatt att datortillverkarna kommer med modeller som passar bra på båda ställena.

Intressant ska det också bli att se hur telefoner med Windows Phone 8 kommer att fungera ihop med de nya datormodellerna.

Dell XPS 12 Ultrabook

Bärbar dator med pekskärm från Dell.

Operativsystem: Windows 8.

Skärm: 12,5 tum.

Processor:  I5

eller I7 från Intel.

Minne: 8 gigabyte.

Hårddisk: 256 gigabyte ssd.

Vikt: 1,54 kilo.

Anders Thoresson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt