Huawei snuvade Ericsson på prestigeorder

2009-12-18 09:30  
Yu Chengdong, Huaweis Europachef, utmanar Ericsson på hemmaplan. Foto: 3g.co.uk

Det blir kinesiska Huawei som får bygga Telenors och Tele2:s nya mobilnät för 4G i Sverige. För Ericsson är det en prestigeförlust att bli slagen av Huawei på hemmaplan.

- Det är ett stort förtroende för Huawei att få bygga ett av världens första nationella 4G-nät, säger Yu Chengdong, orförande för Huawei i Europa, i ett pressmeddelande på fredagen.

Det är Tele2:s och Telenors gemensamma nätbolag Net4Mobility som lägger beställningen på Huawei, både basstationer och modem.

Målsättningen är att 99 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till det nya nätet före utgången av 2013, skriver Tele2 och Telenor i ett gemensamt pressmeddelande.

I utbyggnaden ingår även utökat antal basstationer för taltrafik i 2G/gsm-nätet med 30-50 procent, vilket förbättrar täckningen i hela landet.

- Huawei bidrar med hög teknisk kompetens och kostnadseffektivitet. Båda faktorerna är avgörande i vår omfattande satsning på utbyggnaden av hela Sveriges 4G-nät, säger Niclas Palmstierna, vd för Tele2 i Sverige.

På Ericsson är besvikelsen stor.

- Det är en tråkig förlust för oss eftersom vi gärna velat leverera det här Lte-nätet på vår hemmamarknad, skriver Mikael Bäckström, chef för Ericssons marknad i Norden och Baltikum, i ett pressmeddelande.

Och det var priset som fick Ericsson på fall.

- I förhandlingarna gick vi så lågt i pris som vi kunde, men det räckte inte, skriver Mikael Bäckström.

Sveriges största mobiloperatör Telia Sonera ska handla upp sitt rikstäckande 4G-nät efter årsskiftet. Också här blir det en kamp mellan Huawei och Ericsson.

Under hösten har de båda konkurrenterna byggt var sitt 4G-nät åt Telia Sonera i Oslo och Stockholm - Huawei i Oslo och Ericsson i Stockholm.

Näten invigdes i måndags och är världens första kommersiella 4G-nät med den nya snabba mobilstandarden Lte, long term evolution.

Huaweis fick upp hastigheten i sitt nät i Oslo flera gånger högre än vad Ericsson åstadkom i Stockholm.Läs Ny Tekniks artikel här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt