Hoppsan, dataprogrammet <br/>var visst inte ditt

2010-09-14 14:56  
AutoCAD-programmet som Timothy Vernor ville sälja på E-bay var inte hans egendom, slår domstolen fast. Det arkitektkontor som ursprungligen tecknade licensen hade inte rätt att sälja cd-skivorna vidare till Timothy Vernor och Timothy Vernor var därför inte rättmätig ägare till programmet.

Sälja gamla cd-skivor med programvaror på E-bay? Glöm det. Det är inte din egendom, säger domstolen.

Den internationella programvarujätten Autodesk har vunnit en segsliten tvist.med privatpersonen Timothy Vernor i USA, skriver it-tidningen Arstechnica.

Fallet heter Vernor v. Autodesk och kan få följdverkningar för alla digitala produkter som bygger på ett licensavtal mellan säljaren och köparen och egentligen inte har sålts utan bara är till låns.

Detta har hänt: Timothy Vernor försörjer sig på att sälja saker på auktionssajten E-bay, inklusive programvaror som han kommer över.

Men när han försökte sälja helt nya cd-skivor med Autodesks cad-program i äldre versioner reagerade Autodesk och försökte stoppa försäljningen.

Timothy Vernor hade kommit över kompletta cad-program med serienummer och allt från ett arkitektkontor som skulle avvecklas.

Han noterade extra noga i annonsen att programmen inte användes av någon dator, skriver Arstechnica.

Eftersom Timothy Vernor själv inte skrivit på några licensavtal med Autodesk trodde han sig att han var i sin fulla rätt att sälja programmen vidare.

Men icke sade Nicke. Autodesk hävdade att programvarorna tillhörde Autodesk och att arkitektkontoret som ursprungligen tecknade licenserna bara hade programmen till låns och att de alltså var omöjligt för någon att sälja dem vidare.

Autodesk försökte få Timothy Vernors försäljning ogiltigförklarad och det hängde på håret att han blev portat från E-bay.

Då stämde han Autodesk och bad domstolen att förklara hans försäljning för laglig.

I första rättsinstans fick Timothy Vernor rätt, men Autodesk överklagade direkt den domen och sedan har ärendet vandrat genom rättsinstanserna i ett par års tid.

Men nu har appellationsdomstolen US Court of Appeals for the Ninth Circuit satt ned foten och get Autodesk rätt.

- Vi har i dag slagit fast att en programvaruanvändare är en licenstagare och inte en ägare av den specifika programvaran - om det tydligt framgår att det handlar om en licens och att avtalet säger att programvaran inte får överföras till någon annan, står det i domslutet.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt