Hololens ska få barn att plugga

2017-08-18 13:30  
Microsofts ar-verktyg Hololens. Foto: imago sport/IBL

Snart kan skolbarn i Sverige få undervisning med hjälp av förstärkt verklighet-teknik.

Med förstärkt verklighet (eller ar – augmented reality – som den vanligen kallas) läggs ett digitalt lager av information över den verkliga världen. Tekniken finns bland annat till diverse mobilappar. Apple ryktas de kommande åren satsa stort på ar. Och Microsoft har utvecklat Hololens, ett visir man bär framför ögonen, specifikt framtagen för ar-applikationer.

Den senare ska nu användas i en förstudie anordnad av Karlskoga kommun, it-bolaget Nethouse och Microsoft själva. De ska ”tillsammans undersöka förutsättningarna att utveckla en ny form av distanslärande för barn som av olika anledningar har svårt att delta i ordinarie undervisning”. Projektet finansieras även av Region Örebro.

Aktörerna kallar den här förstudien ”unik i Sverige”. Tanken är att skapa en utvecklingsmodul som kan användas vid distansundervisning.

– Syftet med förstudien är att undersöka och utveckla en ny form av distanslärande för att minska de kunskapsluckor som uppstår för elever med begränsade möjligheter att delta i ordinarie undervisning, säger Peter Svensson, rektor på Skrantaskolan i Karlskoga och även projektledare för förstudien, i ett pressmeddelande.

Många barn är redan bekanta med förstärkt verklighet. Ett av de mest populära spelen bland yngre är ar-appen Pokémon Go.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt