Hollywood tar efter svensk filmklippare

2012-04-03 23:00  
Håkan Karlsson klippte Millennium­filmen ”Luftslottet som sprängdes” i lilla Kilafors i Hälsingland. Nu är film­jättarna i Holly­wood intresserade av hans virtuella klipprum. Foto: Torbjörn Bergkvist

Den sista Millenniumfilmen klipptes på distans tack vare en svensk innovation. Nu börjar Hollywood få upp ögonen för tekniken.

– Vi besökte stora filmstudior i Los Angeles och reaktionen var fenomenalt positiv, säger Håkan Karlsson.

Han är en av Sveriges mest framgångsrika filmklippare och medgrundare till Hawc International. Företaget utvecklar teknik för postproduktion – allt arbete som görs mellan inspelning och biopremiär. Det var i slutet av januari som företaget träffade filmjättarna i Hollywood och lät dem testa systemet Hawc.

Det unika är att tekniken låter filmteamen samarbeta på distans. Det är en nyhet i filmbranschen, där klippare brukar vara låsta till ett produktionskontor. Dit kommer även regissörer, producenter och finansiärer som följer arbetet.

Ibland skickas dvd:er eller hårdiskar med scener fram och tillbaka för godkännande. Då slösas tid och pengar samtidigt som det finns en risk för att filmsnuttar hamnar i orätta händer.

Hawc flyttar i stället ut all behandling och lagring i ett säkert ”privat moln”. Håkan Karlsson liknar det vid ett virtuellt klipprum, där regissörer och producenter hälsar på.

– Jag kan visa en scen som om vi satt i samma rum, trots att vi befinner oss miltals ifrån varandra, säger han.

Molntjänster finns det förvisso gott om. Men ingen annan klarar bildbehandling av högupplösta bilder i realtid, utan att man behöver optofiber med enorm kapacitet. Ett av tricken är avancerad realtidskomprimering.

I övrigt bygger systemet på befintliga programvaror, som klippare känner sig hemma med.

Det var högst personliga skäl som fick Håkan Karlsson att kläcka idén till Hawc. År 2006 ville han flytta till Kilafors i Hälsingland, 25 mil från produktionsbolagen i Stockholm. ”Omöjligt” kraxade omgivningen, men han lyckades fortsätta sin filmkarriär med teknikens hjälp. I dag har cirka 40 nordiska filmer klippts med systemet. Däribland Millennium­filmen Luftslottet som sprängdes och tretton Wallanderfilmer.

– Vår strategi har varit att först lyckas på hemmamarknaden. Nu är vi redo att satsa internationellt. Vi är först i världen med den här tekniken, säger vd Mats Jernudd.

Nu pågår fortsatta diskussioner med postproduktionsbolag i Hollywood, enligt företaget.

Företaget erbjuder två produkter

Hawc edit är ett virtuellt klipprum där man kan klippa, lägga på ljud och animeringar samt skapa effekter. Regissör och producent kan påverka arbetet i realtid. Allt som krävs är en dator och internet­uppkoppling på 30 megabit nedströms.

Hawc eye är en strömningstjänst som gör det möjligt att titta på dagliga tagningar och färdiga scener i full upplösning. Finns även som en app för ­Iphone.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt