Högskoleprov utan larm om fusk

2016-04-11 10:06  
Foto: TT

Tiotusentals personer runt om i landet har tillbringat en heldag med att skriva högskoleprovet.

Den här gången har det inte kommit några larm om omfattande fusk.

Vad betyder hippologi? Eller alludera på? De frågorna och en mängd andra var det många som funderade på under lördagen. Närmare 88 000 hade anmält sig till högskoleprovet.

– Det brukar vara ett bortfall på tio procent så gissningsvis var det 80 000 som skrev, säger Åke Lernefalk, pressansvarig vid Universitets- och högskolerådet (UHR).

Exakt hur många som skrev presenteras först den 9 maj.

Vid de senaste proven har flera uppmärksammade fall av fusk inträffat. I höstas misstänktes det att det fanns de som fuskat genom att smygfilma provet och sedan fått svaren upplästa via hörsnäckor. Efter en utredning ledde det till att sammanlagt 51 personer fick sina provresultat underkända.

Läs mer:

Läs mer: Ny teknik underlättar fusk på högskoleprov

Inför lördagens prov hade provvakterna fått instruktioner om att vara extra vaksamma. Sent på eftermiddagen hade inte UHR larmats om att något omfattande fusk avslöjats.

– Jag kan inte utesluta att det har förekommit fusk. Men det har inte alls varit som i höstas, säger Åke Lernefalk.

Lördagens prov arrangerades av 21 universitet och högskolor på 120 orter.

Hippologi är för övrigt läran om hästar. Och alludera på betyder anspela på.

Här kan du se facit och testa dina kunskaper i högskoleprovet

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Så avslöjades fusket

Det är analyser av likheter i provsvaren som har lett till att 51 fuskare på högskoleprovet har avslöjats. Först kom UHR fram till att 42 provsvar uppvisade identiska svarsmönster. I slutet av november fick dessa 42 personer därför underkänt på provet.

Sedan fick UHR ett nytt tips, som uppmanade myndigheten att titta närmare på ytterligare nio personers resultat, så analyserna fortsatte. Även dessa svar hade stora samstämmigheter, både för felaktiga och korrekta svar, vilket ledde till att UHR återkallade dessa provresultat.

Mer om: Högskoleprovet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt