HD prövar om mobiler ska beskattas

2015-11-20 06:31  
Kassettbandsskatten är föråldrad, anser Elektonikbranschens vd. Foto: Fredrik Sandberg

Kopieringsskattens framtid ska avgöras på högsta nivå efter att Högsta domstolen (HD) meddelat prövningstillstånd i rättsfallet mellan Teliasonera och Copyswede.

Copyswede, som företräder upphovsrättsinnehavare, menar att smarta telefoner ska omfattas av privatkopieringsavgiften, efterträdare till kassettskatten som infördes när lp-skivor spelades av. Organisationen vill ta ut 3,50 kronor per gigabyte på telefoner och har stämt teleoperatören på 73 miljoner kronor.

Tingsrätt och hovrätt har gått på Copyswedes linje. Paraplyorganisationen Elektronikbranschen välkomnar att HD prövar fallet.

"Det är löjeväckande att påstå att mobiltelefoner skulle vara särskilt ägnade att privatkopiera med", säger vd Klas Elm i ett pressmeddelande.

Med avgiften skulle en Iphone med 128 gigabytes minne bli 448 kronor dyrare. Copyswede driver liknande fall mot Samsung och Sony.

Mer om: Piratkopiering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt