Här kan du hämta Android - Googles mobilsystem

2008-10-22 09:47  
Nu öppnas Android

Nu finns källkoden till Android - Googles operativsystem för mobiler - att ladda ner. Android släpptes samtidigt som den första Google-mobilen började säljas i USA på onsdagen.

Den som vill sätta tänderna i källkoden till Android, kanske av nyfikenhet, kanske för att förbättra koden eller kanske för att använda den till något helt annat än mobiltelefoner,kan nu ladda hem den här.

Utvecklingen av Linuxbaserade Android drogs i gång av organisationen Open Handset Alliance som lanserades den 5 november förra året, på initiativ av Google.

På tisdagen presenterade Google och Open Handset Alliance det som kallas Android Open Source Project och som nu ska ha hand om källkoden. Själva källkoden släpptes fri samtidigt som den första Androidmobilen, Google/T-mobile G1, började säljas i USA på onsdagen.

Att använda Android i en mobil är gratis, och även om Nokia förnekar det har det säkerligen bidragit till att operativsystemet Symbian,som Nokia nu köper ut, ska föras över till öppen källkod och bli gratis att licensiera.

Men sannolikt kommer vi att få se Android även i andra apparater än mobiltelefoner.

I en blogg på Androids hemsida skrevDave Borti går:

"Även om du inte tänker börja sälja en mobiltelefon inom den närmaste framtiden har Android mycket att erbjuda. Är du intresserad av att arbeta med ett bibliotek för röstigenkänning? Vill du forska på virtuella maskiner? Behöver du en körklar inbäddad Linux-lösning?

Allt det här finns nu tillgängligt som en del av Android Open Source Project, tillsammans med grafikbibliotek, media-codecar och några av de bästa utvecklingsverktygen jag någonsin jobbat med."

Android

Android är ett komplett operativsystem för mobiler och andra små uppkopplade apparater.

Sammantaget består Android av 11 miljoner rader kod.

Grunden är en kärna byggd på Linux. Kärnan kommunicerar direkt med processorn och finns i en rad olika versioner för olika processorer.

För att programmerare ska slippa tänka på vilken processor som används, finns det ovanpå Linux-kärnan ett lager med en så kallad virtuell maskin som kallas Dalvik.

På Dalvik körs program skrivna i språket Java. Samma program ska därför kunna köras på alla apparater som använder Android, oavsett processor.

Eftersom apparater kan ha olika skärmar och annan hårdvara, kan det dock finnas andra begränsningar för vilka program som kan köras.

Google planerar att hantera detta genom en funktion i marknadsplatsen Android Market, så att man får reda på om programmet fungerar på en viss mobil eller apparat vid nedladdning av ett Android-program.

Mats Lewan

Mer om: Symbian Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt