”Här är våra krav på 5g”

2013-10-17 11:00  
– Ett av våra viktigaste krav på 5g är minst 100 Mbit/s över riktigt stora områden, säger Tommy Ljunggren, utvecklingschef på Telia Sonera i Norden och Baltikum. Foto: Telia Sonera

Telia Sonera litar inte på att tillverkarnas ambition med nästa mobilgeneration 5g blir verklighet. <br/>– Jag är rädd att de till slut bara kokar soppa på en spik, säger Tommy Ljunggren på Telia Sonera.

Alla stora tillverkare av mobila system har börjat jobba med utveckling av nästa generation 5g. Det gäller såväl Ericsson som Huawei, Nokia Siemens och Samsung.

Telia Sonera har alltid legat långt framme när det gäller den senaste mobiltekniken och blev först i världen med 4g. Men nu är Tommy Ljunggren, utvecklingschef för Telia Sonera i Norden och Baltikum, bekymrad:

– När vi lyssnar på leverantörerna får vi olika besked om vad 5g kommer att erbjuda våra kunder. Och det är inte bra.

Han är också orolig att det till sist inte blir en så stor förändring för kunderna. Att leverantörerna av tids- och resursskäl väljer att koka soppa på en spik.

Därför väljer han nu att presentera Telia Soneras egen önskelista med krav på 5g.

– Vi vill att våra kunder ska kunna använda helt nya prylar och tjänster via 5g-nätet.

Han jämför med tidigare generationer. Att folk började surfa med 3g, och titta på video med 4g.

Telia Sonera vill också se högre hastighet, och kortare svarstider för framtidens mer krävande kommunikation mellan maskiner, så kallad m2m.

– Det talas om att 5g ska klara en fördröjning på runt 1 millisekund, och det räcker nog för många m2m-tillämpningar. Men knappast för att förhindra krockar mellan självgående bilar, säger han.

Enligt leverantörernas planer ska 5g erbjuda gigabithastigheter på vissa platser. Och det är förstås bra, menar Tommy Ljunggren, men inte på bekostnad av att mobilnäten i glesbygd stannar i utvecklingen.

– Fokus för 5g får inte vara att erbjuda 1 Gbit/s i städer som Tokyo. Vi vill att utvecklarna i stället lägger krutet på lösningar för höga hastigheter, minst 100 Mbit/s, över stora områden, säger han.

Ericsson är ordförande inom EU-projektet Metis, som jobbar med ­utveckling av 5g.

Det projektet delar många av de krav som Telia nu ställer.

– Det stämmer, men kom ihåg att Metis är ett forskningsprojekt. Och att det dessutom bara är ett av flera inlägg i 5g-debatten. Sydkorea och Samsung har andra idéer, liksom den japanska operatören Docomo, säger Tommy Ljunggren.

Telias 5g-önskelista

  • Definition. En enda definition av 5g så att våra kunder vet vad de får.
  • Täckningsområden. Betydligt högre datahastighet för stora täckningsområden.
  • Användningsområden. Helt nya användnings­områden, som surf i 3g och video i 4g.
  • Hastighet. Mycket högre datahastighet och kortare svarstider än i 4g.
  • Dataöverföring. Ökad dataöverföring per person på en liten yta där många befinner sig (Exempelvis en fotbollsarena).
  • Kostnad. Lägre kostnad för över­föring av stora datavolymer för operatören.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt