Här är hetaste tekniktrenderna på CES

2013-12-21 06:00  

Ericssonchefen är en av huvudtalarna på prylmässan i Las Vegas. Spekulationerna om vad han och andra kommer att visa är redan i full sving. Hälsoprylar, böjda skärmar och uppkopplade bilar är några av trenderna.

CES, världens ledande konsumentelektronikmässa öppnar portarna den 7 januari.

På plats i Las Vegas finns över 3 200 utställare, däribland Ericsson.

Ericssonchefen Hans Vestberg är en av huvudtalarna. Det var han också 2012. Och då var det första gången som en Ericssonchef framträdde inför publiken på den stora prylmässan.

- Det är väldigt kul att få berätta vad vi gör och kunna förklara hur det kan påverka vad ni gör, sa Hans Vestberg den gången.

Hans avsikt var förstås att sätta fart på utvecklingen av mobilitet i fler konsumentelektronikprodukter.

I januari 2012 visade Hans Vestberg upp en rädd udda lösning, som Ericssons forskare hade tagit fram. Mest på kul.

– Jag känner hur bilden går genom kroppen, skojade Hans Vestberg.

Han höll en Sony Ericssonmobil, som just hade använts som kamera, i den ena handen. Den andra handen placerade han på en mottagare till en stor bildskärm. Och vips, så dök bilden upp på den stora skärmen. Publiken applåderade (Ny Teknik testade lösningen någon månad senare).

Hans Vestberg var på CES även förra gången, men då inte som en av huvudtalarna. I Ericssons egen monter berättade om uppkopplade bilare och Ericssons samarbete med Volvo.

Vad Vestberg tänker visa upp på scenen under 2014-års CES-mässa är än så länge hemligt. Han kommer knappast visa upp en ny basstation. Det är ju konsumentelektronikpublik han vänder sig till. Men att Vestberg kommer att tala om det uppkopplade samhället är säkert. Det gör han alltid.

Hetaste prylarna

  • Hälsoprylar

Analysföretaget Gartner räknar med att elektronikprylar i kombination med hälso- och träningstjänster blir den stora trenden på CES.

Redan förra året var det ett hett ämne. Fitbit lanserade det nya armbandet Flex och Hothead Technologies pannbandet Spree. Men nu väntar Gartners analytiker att få se ännu fler varianter av smarta glasögon, uppföljare till Samsungs Galaxy Gear och Sony Smart Watch, samt fler bärbara elektronikprylar för arbetsplatsen och ute i naturen.

  • Smarta mobiler

CES har inte varit mobilbranschens Mecka. De flesta mobilnyheter visas fortfarande upp i Barcelona i februari. Men allt fler har börjat lansera en del nyheter också i Las Vegas. Så några överraskningar dyker säkert upp.

Det ryktas om att Samsung kommer att lansera sin nya toppmodell - Galaxy S5 på CES. Och att LG visar upp sin G2 Mini. Mera säkert är att Samsung presenterar sin nya krökta mobil i Galaxyserien även för den amerikanska publiken.

  • Böjda tv-apparater

För varje år blir tv-apparaterna på CES större och skärmarna tunnare. Förra året presenterade LG för första gången en tv med böjd oled-skärm. Skärmen var på 56 tum och tjockleken bara 4,3 mm. Strax före jul blev det klart att både Samsung och LG kommer att visa en 105 tums böjd tv-skärm på CES i januari.

Branschexperterna förväntar sig nu flera tv-skärmar med upplösningen 4k, eller ultra-hd, och de hoppas få se några billiga varianter från Sony, LG, Panasonic, Samsung, Philips och Toshiba.

  • Det perfekta ljudet

Hög upplöst ljud är en annan trend på CES 2014. För första gången finns en speciell avdelning för “högupplöst ljud”. Bland annat väntas en del intressanta nyheter från Sony Walkman. Den nya toppmodellen NWZ-ZX1 kommer att visas.

 

  • Spelkriget

Räkna också med att slaget mellan de nya konsolerna Xbox One och PS4 kommer att märkas på CES!

 

  • Uppkopplade bilar

I takt med att allt fler sensorer och processorer invaderat bilarna, har biltillverkarna börjat visat upp sig på CES. Denna gång finns Audi, Ford, Toyota och Mazda på plats.

Mer om: Hälsa Ultra-hd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt