Google har dragit in 265 miljarder på Android

2016-01-22 13:42  
Foto: Pixabay

265 miljarder kronor. Så mycket ska Google ha dragit in på operativsystemet Android. Nu vill Oracle ha en bit av den kakan.

IT-jätten Alphabets dotterbolag Google ska sedan 2007 omsatt motsvarande 265 miljarder kronor på sitt mobila operativsystem Android och av dem ska 188 miljarder vara ren vinst. Det skriver nyhetsbyrån Reuters som tagit del av dokument i en pågående tvist mellan Google och Oracle. Siffrorna har Oracles juridiska ombud räknat fram som underlag i en stämningsansökan där Oracle anklagar Google för att ha använt företagets programmeringsspråk Java i utvecklingen av Android utan att betala för det.

Google säljer inte Android på traditionellt sätt till mobiltillverkare utan tjänar pengar på operativsystemet bland annat genom annonser och genom att försäljning i sin mobila appbutik Google Play.

Sökjätten har inte bekräftat siffrorna som annars inte redovisas av företaget, men ska enligt tidningen Bloomberg Busiiness ha krävt av domstolen att siffrorna ska hållas hemliga eftersom det handlar om intern företagsinformation som är känslig för företaget. Dokumenten har också enligt både Reuters och Bloomberg Business försvunnit från det publika datasystemet på den domstol i San Francisco där målet ska avgöras.

I samband med tvisten mellan företagen har det också framkommit att Google betalade Apple motsvarande nästan nio miljarder kronor för att få vara förvald sökmotor på Iphone. Företagen ska också tecknat ett avtal om inkomstdelning när det gäller Googleannonser som visas på Iphone eller Ipad där Apple tar 34 procent av inkomsterna.

Jonas Ryberg

Mer om: Google Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt