Genombrott för 3D TV i år

2010-01-11 08:35  
Panasonic tror på 3D-effekten

2010 blir ett genombrottsår för 3D TV. Panasonic tror på 1 miljon sålda apparater närmaste året.

Panasonic presenterade fyra plasma-tv som visar 3D i storleksordningen 50 till 65 tum på elektronikmässan i Las Vegas. Apparaterna kommer att börja säljas i mars.

Toshiba presenterade tv-modeller utrustade med kraftfulla Cell-processorer för bildbehandlingen som slår det mesta i grafikväg när det gäller tv och datorer. Cell-TVn blir en blandning mellan traditionell tv-mottagare och internetuppkopplad dator.

Intresset för 3D TV anses vara kopplad till framgången för filmen Avatar. Panasonic kommer i USA att samarbeta med det största satellit-tvbolaget för att ta fram kanaler som sänder program i 3D.

För tv-tillverkarna är det viktigt att inte gå i samma fälla som när man lanserade högupplösningstv för några år sedan. Succén uteblev eftersom det saknades program för HD-formatet. Nu väntas operatörerna kunna erbjuda ett större utbud av 3D-program.

Varken Panasonic eller Toshiba har ännu angivit några priser på sina 3D-TV. För att kunna avnjuta 3D-effekten är man tvungen att använda speciella glasögon. Ett par glasögon följer med vid leveransen av Panasonics Viera 3D, vill man dela nöjet med andra kommer 3D-glasögon att säljas som extrautrustning.

Panasonic väntar sig att sälja 1 miljon 3D-tvapparater i USA, Europa och Japan det närmaste året.

Håkan Abrahamson

Mer om: Panasonic Toshiba

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt