Fotbollsrobot med öppen källkod

2012-10-29 14:43  
NimbRo-OP

NimbRo-OP heter en tysk fotbollsrobot som tack vare öppen källkod och byggbeskrivning ska locka andra att bygga utmanare.

Den fotbollspelande roboten är tänkt för tonårsklassen för fotbollsrobotar. Men den är betydligt mindre än en mänsklig tonåring, endast 95 cm hög och väger som ett spädbarn, 6,6 kg.

Tanken är att roboten ska kunna byggas, modifieras och användas av andra forskargrupper som vill ta klivet in i tonårsklassen för fotbollsrobotar och utvecklingen av humanoider.

Att robotar kan vara överlägsna människor i tävlingar som schack är redan bevisat. Men det är långt kvar innan fotbollsrobotar når upp till den kapacitet en människa har. Utmaningarna är stora, roboten måste hela tiden notera förändringarna i omgivningen med kameror och rörelsesensorer, hålla kol på målet, motståndarna och eventuella hinder, samt fatta beslut om passningar till medspelare.

- Till dess samtliga problem är lösta inom dessa områden återstår mycket arbete, säger professor Sven Behnke vid universitetet i Bonn.

Genom utvecklingen fotbollsrobotar hoppas forskarna på ett stort kliv i utvecklingen av humanoider, som kan utföra arbetsuppgifter som robotar som är hjul- eller banddrivna inte kan utföra.

Humanoidutvecklarna vid Bonns universitet hör till de mest framgångsrika i världen i tävlingen RoboCup. NimbRo-OP ska ställas ut på den internationella robotkonferensen Iros i Portugal inom kort.

Se roboten på video här

Kolfiber, aluminium och ABS-plast

Material som använts för bygget är kolfiberkompositer, aluminium och ABS-plast

Höjd 95 cm

Vikt 6,6 kg

processor: AMD E-450 (2 x 1,65 GHz)

2 GB Ram, 64 GB SSD

Vidvinkelkamera Logitech C905

20 aktuatorer styr ben, armar och nacke

Anslutning för minneskort Gigabit Ethernet, usb 3

WiFi IEEE 802.11 b/g/n

Litium polymerbatteri 14,8 V, 3,6 Ah

3-axlig accelerometer, 3-axligt gyro

Operativsystem, Windows eller Linux

Programvara för öppen källkod innehåller funktioner för bollidentifiering, gång, bollspark och tekniker för att resa sig från liggande.

Roboten kan köpas färdigbyggd och testad från universitetet för ett pris på 20000 euro fram till 31 december 2012.

Håkan Abrahamson

Mer om: Robot Humanoid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt