Forskare: ”Apples modeller sämre än tidigare”

2016-09-06 14:54  
Gert Frølund Pedersen vid Aalborgs universitet Foto: Henning Bagger / TT

Antennerna i mobilerna är lika dåliga som tidigare. Och skillnaden mellan modellerna har blivit större. ”Och Apples modeller visar sämre värden än tidigare”, säger Gert Frølund Pedersen.

Professor Gert Frølund Pedersen vid Aalborgs universitet i Danmark är upprörd över resultatet av sin undersökning av 26 mobilmodeller, som är vanliga i Norden.

– Problemet med den dåliga antenndesignen har inte förbättrats sedan förra gången jag gjorde undesökningen 2013. Skillnaden mellan mobilmodellerna är till och med större än tidigare. Bland annat eftersom vi har testat fler modeller, säger han.

Här hittar du tabellerna:

Läs mer: Mobilmodellerna med bäst antenn

Det krävs 100 gånger mer effekt för att använda en Huaweis P9-modell i höger hand jämfört med att tala i HTC:s mobil Desire 626 med en handsfree.

– Och det är lika stor skillnad som att tala i mobilen utomhus och att göra det innanför betongväggar, säger Gert Frølund Pedersen.

Själva antennen är sannolikt rätt likvärdig i de olika mobilerna. Det är antennens placering i mobilen som påverkar prestandan. Ett dåligt värde betyder att man måste vara närmare basstationen för att kunna föra ett samtal eller surfa. De känsliga antenndelarna ska inte hamna nära handflatan, fingrarna eller tummen eftersom kroppen har en så stor negativ inverkan utsignal och mottagningen.

Gert Frølund Pedersen har en enkel förklaring till varför inte antennernas prestanda förbättrats i samma takt som antal pixlar i kameran och standbytiden:

– Tillverkarna offentliggör inte antennens prestanda. Så kunden kan inte jämföra mellan modellerna. Och så länge ingen tvingar tillverkarna att visa de siffrorna, så händer inget.

Vissa tillverkare har dock blivit bättre, påpekar han. Till exempel Microsofts modeller, som var dåliga förra gången

– Men det finns några riktigt dåliga nya tillverkare. Prestandan för Huaweis modell när den hålls i höger hand mot örat är riktigt usel. Det visar att den tillverkaren inte prioriterat detta, säger professorn.

Apples iphone-varianter visar ännu sämre värden än förra gången. Den gången testade forskarna bara värdet när mobilerna hölls upp mot höger öra.

– Nu har vi även mätt värdet när man talar i telefonen och håller den mot vänster öra, och där är iphonemodellerna sämst av alla.

Undersökningen som gjordes 2013 skiljer sig på några punkter från den 2016.

Denna gång testas även signalöverföring från mobilen under samtal, inte bara till mobilen. Och det är signalen till mobilen som är viktigast, enligt Pedersen.

Forskarna har också testat effekten när man surfar med mobilen, och inte bara när man använder den för samtal.

– Skillnaden i antennprestanda mellan modellerna är mindre när man surfar än när man pratar. Men skillnaden i datahastighet blir dock väsentlig mellan de olika modellerna, påpekar professorn.

De fyra surfplattornas antennprestanda är också rätt okej, enligt Gert Frølund Pedersen. Bland annat eftersom det är lättare att placera antennerna i en väsentligt större apparat.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt