Facebook döljer likes – för att stävja avundsjuka

2019-09-27 07:13  
Avsikten med Facebooks tilltag är att kontrollera om det har någon effekt på hur mycket människor jämför sig med varandra. Foto: TT

Facebook vill skapa ett mer hälsosamt klimat på plattformen. Ett led i ambitionen är ett försök att ta bort antalet gilla-markeringar, "likes", på användarnas inlägg.

Först ut med försöket är Australien, där användare från och med fredagen inte längre kan se siffrorna för "likes" och övriga reaktioner på andras inlägg. Sina egna siffror går fortfarande att ta del av. Det rapporterar nyhetsbyrån AAP.

– Det handlar helt enkelt om att ta bort den där siffran ur hela ekvationen, så att användarna kan fokusera på kvaliteten på sina interaktioner och kvaliteten på innehållet snarare än antalet gilla-markeringar, säger Mia Garlick, företagets policychef i Australien och Nya Zeeland.

Facebook-ägda Instagram har sedan i våras gjort liknande försök, först i Kanada, sedan i ytterligare sex länder, bland dem Australien. Avsikten är att kontrollera om det har någon effekt på hur mycket människor jämför sig med varandra, ett beteende som företaget vill motverka.

Läs mer: Miljontals Facebook-uppgifter låg helt öppet i databas

– Vi har fått riktigt bra feedback från flera antimobbningsgrupper och organisationer som arbetar med mental hälsa, säger Mia Garlick.

Facebook uppger inte hur länge försöken på de två plattformarna ska pågå, eller om de ska spridas till andra länder.

Mer om: Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt