EU-plan för säkerhet i 5G-nät: ”Specifik oro kopplad till vissa producenter”

2019-03-27 07:54  
Foto: AP Photo/Francisco Seco/TT

Senast sista juni vill EU-kommissionen att EU:s samtliga medlemsländer utreder hur framtida 5G-nät ska göras så säkra som möjligt.

Utredningarna ska sedan sammanställas av EU:s cyberskyddsmyndighet Enisa och under hösten landa i vilka åtgärder som bör vidtas gemensamt.

Bakom tisdagens förslag står oron över vad kinesiska telekomjätten Huawei egentligen kan tänkas göra med de nät som företaget gärna vill bygga även i Europa.

– Vi har specifik oro kopplad till vissa producenter. Alla förstår att jag pratar om Kina och Huawei. Jag tror att vi måste vara oroliga över det här, säger Andrus Ansip, EU-kommissionen med ansvar för den digitala inre marknaden, på en presskonferens i Bryssel.

Huawei säger sig samtidigt ha full förståelse för granskningen.

"Vi är fullt inriktade på att fortsätta arbeta med alla lagstiftare och partner för att göra 5G i Europa till en framgång", säger företaget i ett pressmeddelande enligt Reuters.

Mer om: 5G EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt